Novosti

Francuska i EU spremne da odgovore na sankcije SAD


Francuska i Evropska unija (EU) saopćile su kako će biti spremne na odgovor ako se ostvari prijetnja američkog predsjednika Donalda Trumpa o carinama koje bi mogle da idu i do 100 odsto.

Te carine, u vrijednosti od oko 2,4 milijarde USD, najavljene su na uvoz šampanjca, torbi i drugih francuskih proizvoda.

Trump i francuski predsjednik Emmanuel Macron rukovali su se u Londonu, prije nego što su obojica izjavili kako se nadaju rješenju problema s porezom na digitalne usluge.

“Oni su američke i tehnološke kompanije. Nisu moji omiljeni ljudi, ali to je u redu, ne brinem, oni su američke kompanije. I mi želimo oporezovati američke kompanije. Nije na nekome drugom da ih oporezuje”, rekao je Tramp.

On se osvrnuo na prijetnju carinama.

“Porez će biti značajan. Nisam siguran da će doći do toga, ali moglo bi”, kazao je Trump.

Prijetnja kaznenim tarifama uslijedila je nakon istrage američke vlade, koja je utvrdila da novi porez na digitalne usluge u Francuskoj nanosi štetu američkim tehnološkim kompanijama.

To će, smatra se, dodatno zategnuti trgovinski spor između Evrope i Sjedinjenih Američkih Država (SAD).

Evropske komisija rekla je da će se u EU svih 28 država ponašati kao jedno i da je najbolje mjesto za rješavanje sporova Svjetska trgovinska organizacija (WTO).

“Odlučno ću da branim interese svoje zemlje i Evrope”, rekao je Macron.