Novosti

Johnson želi trgovinski sporazum sa EU do kraja naredne godine


Premijer Velike Britanije Boris Johnson izvešće tu državu iz Evropske unije (EU) do 31. januara, a do kraja naredne godine sklopiće novi trgovinski sporazum sa Unijom, najavio je ministar Michael Gove.

Johnson je trijumfovao na prijevremenim parlamentarnim izborima koje je sazvao kako bi konačno riješio pitanje Brexita koje je zapelo u slijepoj ulici.

Pridobivši na svoju stranu mnoge tradicionalno laburističke birače iz sjeverne i centralne Engleske, Johnson je poručio da će voditi “narodnu vladu”.

“Apsolutno mogu da potvrdim da ćemo relativno brzo imati priliku da glasamo o prijedlogu sporazuma o povlačenju i tada da se pobrinemo da se usvoji prije 31. januara”, rekao je Gove.

Zamjenik britanskog ministra finansija Rishi Sunak, rekao je da će vlada prijedlog sporazuma o povlačenju uputiti u parlament na ratifikaciju prije Božića, kako bi ministri mogli da se posvete ostalim prioritetima vlade, poput povećanja izdvajanja za javno zdravstvo.

Što se tiče novog trgovinskog sporazuma, Gove je novinarima rekao da će dvije strane trgovinski pakt zaključiti do kraja naredne godine.

“Bićemo u poziciji da EU napustimo prije 31. januara naredne godine, a potom ćemo sa Unijom dovršiti razgovore o novom okviru o slobodnoj trgovini i prijateljskoj saradnji koju ćemo imati već do kraja iste godine”, dodao je on.

Glavni evropski pregovarač Michael Burnie sumnja da će se trgovinski sporazum brzo zaključiti.

Ti pregovori, kako je rekao prošlog mjeseca, biće teški i zahtjevni te je upozorio Britance da EU neće tolerisati nepoštenu konkurentnu prednost.