Novosti

Trgovinski sukobi širom svijeta ‘odnijeli’ 750 milijardi dolara


Zemlje širom svijeta uvele su do sredine oktobra ove godine više od 100 novih trgovinskih ograničenja na robu i usluge u vrijednosti oko 747 milijardi USD.

Iz Svjetske trgovinske organizacije (WTO) kazali su da je to najviši nivo u 12 mjeseci od 2012. godine.

“Nove mjere, uključujući tarife, kvantitativna ograničenja, pooštrene carinske procedure, uvozne i izvozne takse, povećane su za 27 odsto u odnosu na isti period prošle godine, podižući neizvjesnost u međunarodnoj trgovini i globalnoj ekonomiji”, pokazuje izveštaj WTO.

Generalni direktor WTO Roberto Azevedo u godišnjem izvještaju naveo je da istorijski visoki nivoi trgovinskih restriktivnih mjera ometaju rast, otvaranje novih radnih mjesta i ugrožavaju kupovnu moć širom svijeta.

Kina i Sjedinjene Američke Države (SAD) u trgovinskom ratu su već 17 mjeseci, a zvaničnici iz Pekinga i Vašingtona saopćili su u četvrtak da su dvije najveće ekonomije svijeta u tijesnoj komunikaciji ovih dana, prije stupanja na snagu novih američkih kaznenih tarifa na uvoz kineske robe 15. decembra.

WTO je 1. oktobra smanjila prognozu rasta svjetske trgovine za ovu godinu na 1,2 odsto, u odnosu na aprilsku projekciju od 2,6 procenata.

“Procjenjuje se da uvozne restrikcije uvedene u proteklih deset godina, koje su još na snazi, kumulativno utiču na globalnu trgovinu u vrijednosti 1,7 hiljada milijardi USD, što je 7,5 odsto svjetskog uvoza”, objavila je WTO.

Kako se navodi, sektori koji su najteže pogođeni novim uvoznim restrikcijama su mineralna i lož ulja, mašine i mehanički uređaji, električne mašine i plemeniti metali.

“Članice WTO su ove godine do sredine oktobra takođe uvele 120 novih mjera sa ciljem olakšavanja trgovine, koje se primjenjuju na robu i usluge u vrijednosti 545 milijardi USD, što je drugi najviši nivo od 2012. Godine”, kazali su iz te organizacije.