Novosti

Krajem juna počinju međunarodni letovi sa aerodroma u Istanbulu, Dohi i Dubaiju


Generalni sekretar Svjetske turističke organizacije (WTO) Zurab Pololikashvili izjavio je kako će Istanbul, Doha i Dubai biti vođe pilot projekata u turizmu nakon epidemije koronavirusa.

Pololikashvili je putem videokonferencije odgovarao na pitanja stranih novinara u Španiji, a tom prilikom se osvrnuo na uticaje COVID-19 u oblasti turizma.

Naglašavajući kako je turizam jedan od sektora koje COVID-19 najviše pogađa, Pololikashvili je rekao da će u pojedinim regijama biti pokrenuti različiti pilot projekti.

Rekao je da će krajem juna i tokom jula aerodromi u Istanbulu, Dohi i Dubaiju biti otvoreni za međunarodne letove te kako će postati čvorišta (centri za zračnu vezu), te će započeti s oko 50 direktnih letova, prenosi Anadolu Agency (AA).

Naveo je kako su Turska, Katar i Ujedinjeni Arapski Emirati u proteklih 15 godina obavili uspješna ulaganja u turizam, te kako prilično prednjače u oblasti inovacija.

“Ove će države biti vođe pilot projekata. Nadam se da će u regiji postojati projekti koji nam daju nadu i priliku da se ponovno aktiviramo i oživimo turizam. Postepeno se svi možemo vratiti u normalu”, rekao je Pololikashvili.

Dodao je kako je protiv toga da Schengen otvori svoje granice, a da ih pritom ne otvori prema Turskoj, podvlačeći da će COVID-19 biti uzrok velikih neizvjesnosti.

“Trenutno su zatvorene granice 150 zemalja. Na primjer, tokom priprema za otvaranje turizma, protiv sam toga da schengenske zemlje međusobno otvore granice, a ne otvore prema Turskoj. Neću biti u takvoj politici. Turska je vrlo važna zemlja i predstavlja središte”, rekao je Pololikashvili.

Ističući kako Evropa ima historijski značaj u oblasti turizma, Pololikashvili je podsjetio da Španija, Italija, Francuska, Turska i Grčka spadaju među 10 svjetskih zemalja koje primaju najveći broj turista.

Istakao je kako je u turizmu sada važno djelovati zajednički, a ne pojedinačno.

“S vremena na vrijeme dolazi do haosa zbog pravila koja zemlje usvajaju. Uvijek nastojimo osigurati koordinaciju, komunikaciju i red među državama”, rekao je Pololikashvili.

(Fena)