Tema u fokusu

Profi Nova d.o.o. Bijeljina ostvarila rast dobiti veću od 50 posto u 2019.


Jedina firma u Bosni i Hercegovini koja je specijalizovana za pružanje usluga knjigovodstva/računovodstva po propisima u oba entiteta i Distriktu Brčko, kompanija Profi Nova d.o.o. Bijeljina, ostvarila je dobit veću od 50 posto u 2019. godini.

Kompanija Profi Nova osnovana je 2006. godine u Bijeljini i već 13 godina olakšava poslovanje poduzetnicima u BiH.

Za to vrijeme stekli su više od 3.000 zadovoljnih klijenata.

Prema riječima Aleksandra Čolića, direktora kompanije Profi Nova, u 2019. godini su iskoristili da urade izvjesne promjene u cilju jačanja kvaliteta poslovanja.

„To je za posljedicu imalo da je 2019. godina bila najuspješnija za kompaniju Profi Nova po ostvarenom rezultatu poslovanja. Ostvarena dobit je rasla više od 50 posto sa približno istim ostvarenim prihodima, kao i u 2018 godini. Moram istaći i to da je 2018. godina gledana po ostvarenom prihodu kompanije, bila naša najuspješnija godina od osnivanja“, kaže Čolić.

Profi Nova posluje putem sedam poslovnica u BiH, lociranih u gradovima: Bijeljina, Banja Luka, Brčko, Doboj, Zvornik i Istočno Sarajevo.

Kompanija zapošljava 30 radnika, od toga 14 licenciranih računovođa, dva ovlaštena procjenitelja, dva ovlaštena sudska vještaka, jednog forenzičkog računovođu i pravnika.

Pružaju usluge po propisima oba entitita i distrikta Brčko

„Jedina smo firma u BiH, specijalizovana za pružanje usluga knjigovodstva/računovodstva po propisima u oba entiteta i Distriktu Brčko. To uveliko olakšava poslovanje naših klijenata u slučajevima kada je firma npr. registrovana u Federaciji BiH, a ima zaposlene iz Republike Srpske ili firma sa sjedištem u Republici Srpskoj a ima poslovne jedinice u Federaciji BiH i Distriktu Brčko, itd., gdje dolazi do preklapanja propisa i nadležnosti“, istaknuo je Čolić

U Profi Nova pružaju usluge knjigovodstva i računovodstva, poreskog zastupanja, procjene imovine i kapitala, vještačenja iz domena ekonomske struke, forenzike u računovodstvu, izrade elaborata o transfernim cijenama, izrade poslovnih i investicionih planova itd.

Osnovni potencijal kompanije su njeni uposlenici.

„Od 30 uposlenih, nas 15 radi više od 10 godina zajedno, što dovoljno govori o iskustvu. Opet, gledano kroz prosjek godina starosti uposlenih, koji je ispod 38 godina, dovoljno govori u prilog snazi i mladosti organizacije“, objašnjava Čolić.

Kontinuirana edukacija uposlenih

Recept za uspjeh kompanije Profi Nova, kako navodi dalje Čolić sastoji se u tome što kontinuirano ulažu u edukaciju uposlenih, jer za ovu vrstu posla najbitnije je poznavanje propisa i prakse.

„Možda će zvučati čudno, ali nemamo poslovnu strategiju. Mi smo mala komapnija, svi zaposleni su uključeni u poslovanje društva i svi osluškuju tržište, tako da smo u mogućnosti da brzo reagujemo na nove izazove, pa i da budemo za korak ispred drugih. Inspiraciju nalazimo baš u tom zajedničkom radu“, objašnjava Čolić.

Kao i svake godine do sada, kompanija Profi Nova u 2020. godini planira povećati rast prihoda, dobiti i broja klijenata.

Osim toga, priorotet će im biti i jačanje tehničke opremljenosti u smislu primjene novih informacionih tehnologija i automatizacije poslovanja.

“Takođe ponudićemo paket usluga klijentima i komapnijama iz IT sektora, odnosno svim kompanijama koje su vezane za nove tehnologije i IT, a koje nemaju vremena za konvencionalno vođenje posla. Radi se o paketu koji virtualizuje pružanje usluga knjigovodstva i administracije“, rekao je Čolić.

Drugi po redu certifikat za Profi Novu

„Nama je ovo drugi po redu certifikat bonitetne pouzdanosti koji smo dobili. Jako smo ponosni na ovu nagradu, prije svega jer su kriterijumi za dobijanje ovog certifikata, po mom mišljenju najkredibilniji za ocjenu rada jedne komapanije u BiH. Klijenti nas smatraju pouzdanim, zbog kvaliteta usluga koje pružamo, a to postižemo kontinuiranim ulaganjem u edukaciju naših zaposlenih“, naglasio je Čolić.

Piše: Irena Vasić-Dobrić