Novosti

Rusija: Gasovod Sjeverni tok 2 može biti završen bez stranih izvođača


Gasovod Sjeverni tok 2 može biti završen bez stranih izvođača radova koji polažu cijevi, kazao je ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

On je rekao da ruske kompanije mogu da završe posao u narednih nekoliko mjeseci, prenosi Capital.ba.

“Ukoliko kompanija Olsis ne može da završi projekat u okviru objašnjenja američkog Ministarstva finansija, možemo da ga završimo koristeći naše fondove. Za to će biti potrebno provođenje dodatnih planova i mislim da će posao biti završen u roku od nekoliko mjeseci”, kazao je Novak.

Sankcije projektima izgradnje gasovoda Sjeverni tok 2 i Turski tok, uključujući vojni budžet za fiskalnu narednu godinu, potpisao je predsjednik Sjedinjenih Američkih Država (SAD), Donald Tramp i stupile su na snagu 20. decembra.

Prema riječima Novaka, takva odluka odgađa provođenje projekta za nekoliko mjeseci, a ruski ministar je ubijeđen da će Sjeverni tok 2 definitivno biti završen u narednoj godini.

“Projekat će trajati nekoliko mjeseci duže nego što je planirano. Mislim da će gasovod definitivno biti u upotrebi naredne godine”, kazao je Novak.

On je dodao da je ostalo da se izgradi manje od 160 kilometara gasovoda, jer je veliki dio posla već urađen, te da je projekat već spreman 94 odsto kada je riječ o postavljanju dijela cjevovoda pod vodom.