Novosti

Studenti Pravnog fakulteta posjetili Poreznu upravu FBiH


Poreznu upravu Federacije BiH posjetili su, u okviru saradnje sa akademskom zajednicom i redovnih aktivnosti iz predmeta Finansije i Finansijsko pravo, studenti treće godine Pravnog fakulteta Univerziteta u Sarajevu sa profesoricom Edinom Sudžuka u svrhu njihovog informisanja o radu i nadležnostima ove uprave.

V.d. direktora Porezne uprave Šerif Isović govorio je o značaju i nadležnostima Porezne uprave FBiH, dok su porezni sistem BiH, sa fokusom na porezni sistem Federacije BiH i organizaciju rada i nadležnosti Porezne uprave FBiH, prezentirali pomoćnica direktora Jasmina Hurić-Bjelan i federalni porezni inspektor Vernes Šikalo.

Studenti su informisani o vrstama javnih prihoda koji su u nadležnosti države, entiteta i kantona, a posebno sa vrstama poreza i doprinosa za čije prikupljanje je nadležna Porezna uprava.

Prezentirani su i ostvareni rezultati Porezne uprave FBiH u protekle četiri godine sa posebnim akcentom na povećanu naplatu javnih prihoda koja je najveća u širem regionu, prinudnu naplatu dužnih javnih prihoda, sistem inspekcijskog nadzora, Jedinstveni sistem i druge funkcije Porezne uprave.

Također, prezentirani su i planovi i aktivnosti koje će Porezna uprava poduzimati u narednom periodu.

Studenti su imali priliku da se kroz pitanja i odgovore informišu o ostalim pitanjima koja ih interesuju, te da steknu nova saznanja koja će im koristiti u budućem profesionalnom radu, ali i u svakodnevnom životu.

Prilikom ove posjete studenti su obišli i server salu Porezne uprave Federacije BiH.

Profesorica Edina Sudžuka zahvalila se Poreznoj upravi koja je studentima na ovaj način omogućila dodatne edukacije, a studenti su izrazili zainteresiranost da se ovaj vid saradnje nastavi i u narednom periodu.