Novosti

Rimac ima konkurenciju, Erdogan predstavio prvi turski električni automobil


Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan predstavio je u petak prvi turski električni automobil, kazavši kako je plan da taj automobil bude pušten u promet 2022., a ukupno će Turska investirati 3,7 milijardi dolara.

“Danas svjedočimo povijesnom danu za našu zemlju, svjedočimo da su se turski snovi ostvarili nakon 60 godina”, rekao je Erdogan u poduzetničkom centru Gebze IT blizu Istanbula.

To će biti prvi turski pokušaj masovne proizvodnje vlastitog automobila, nakon neuspjelog pokušaja u 60-ima, dodao je Erdogan.

Automobil bi se trebao proizvoditi u tvornici u Bursi, smještenoj oko 150 kilometara južno od Istanbula.

Godišnje bi se trebalo proizvesti do 175.000 automobila, a na tom bi poslu trebalo biti zaposleno četiri hiljade ljudi, prema predsjedničkoj uredbi objavljenoj u službenom glasniku u petak.

Erdogan nije objavio koliko će automobil koštati.

Nekoliko globalnih brendova, uključujući Toyotu i Hyundai, već proizvodi automobile u Turskoj, od čega se velik dio izvozi u Evropu.

“Govorimo godinama da Turska mora proizvesti vlastiti automobil, da zaslužujemo bolje nego da budemo montažeri”, rekao je Erdogan uoči predstavljanja SUV-a i limuzine.

Konzorcij proizvođača “Turska grupa za automobilsku inicijativu” (TOGG) osnovan je sredinom prošle godine, a čine ga Anadolu Group, BMS, Kok Group, mobilni operater Turkcell i Zorlu Holding.

Volkswagen je u oktobru odgodio konačnu odluku o gradnji tvornice automobila u Turskoj zbog kritika međunarodne javnosti na račun turske vojne operacije u Siriji.