Novosti

Turska želi ublažiti gužve na Bosforu, planira gradnju plovnog kanala


Turska planira da izgradi plovni kanal kojim će ublažiti gužve na Bosforu, a projekat bi trebalo da košta 15 milijardi USD.

Za učestvovanje u projektu zainteresovane su, prema riječima ministra Cahita Turhana, holandske, belgijske i francuske kompanije, prenosi Index.hr.

Kanal dug 45 kilometara trebalo bi da poveže Mramorno s Crnim morem, a među ciljevima projekta Ankara izdvaja i sprječavanje pomorskih nesreća na susjednom Bosforu.

Kapacitet kanala biće trostruko veći od Bosforskog tjesnaca, a projekat bi trebalo da bude dovršen do 2026. godine.

Turhan je kazao da bi projekat trebalo da košta ukupno 15 milijardi USD. Troškovi gradnje iznosiće oko deset milijardi USD.

Turhan je naveo da će Turska u početnoj fazi od tranzita brodova zarađivati milijardu USD godišnje.

“Pođemo li od pretpostavke da će kroz kanal koji će moći da primi 68 hiljada brodova prolaziti 50 hiljada brodova, to bi za državnu blagajnu značilo prihod od pet milijardi USD. Taj ćemo iznos ostvariti u kasnijoj fazi”, rekao je Turhan.

Gradonačelnik Istanbula Ekrem Imamoglu pridružio se, međutim, kritikama ekoloških aktivista i urbanista, upozoravajući da će grad od 15 miliona stanovnika zbog građevinskih radova na obodu godinama biti pretvoren u ogromno gradilište.

On je kazao i da će radovi uništiti ekosisteme koji su izuzetno važni za život u moru i za ptice selice.

Otpor projektu iskazali su peticijama i stanovnici Istanbula.