Novosti

Značajan rast cijena kriptovaluta


Cijena kriptovaluta je od početka ove godine značajno porasla zbog pogoršanja odnosa između Sjedinjenih Američkih Država (SAD) i Irana.

Investitori smatraju da bitkoin i slične kriptovalute mogu biti “sigurno utočište” za njihova sredstva u nemirnim vremenima i globalnim previranjima, prenosi B92.

Prema procjeni analitičara, ove godine na dinamiku kursa će uticati promjene u pravilima majninga /mining/, odnosno rudarenja kriptovaluta i novi amandmani u zakonodavstvu zemalja.

Početkom januara, za prvih nekoliko dana, cijena bitkoina je porasla 13 odsto na 8,1 hiljadu USD za kovanicu i time prvi put od novembra prošle godine premašila cifru od osam hiljada USD.

Ove podatke navodi portal Koinmarketkap.

Analitičar informaciono-analitičkog centra Alpari Vladislav Antonov objasnio je da je ta situacija u vezi sa reakcijom investitora na pogoršanje odnosa između SAD-a i Irana.

Američke trupe su 3. januara napale Bagdad, tokom kog je poginuo iranski general Kasem Sulejmani.

Kao odgovor na to, Iran je 8. januara napao američke baze u Iraku.

Tradicionalno, tokom rasta geopolitičkih tenzija, investitori počinju aktivno da kupuju zlato kao pouzdano sredstvo za čuvanje novca.

Antonov je naveo da je u posljednje vrijeme bitkoin takođe postao “zaštitno sredstvo”.

“Geopolitika utiče na kurs bitkoina. Ranije su kriptovaluta i zlato poskupljivali za vrijeme jačanje trgovinskog rata između SAD i Kine, kada je juan oslabio. Sada primjećujemo da je povećana tenzija između SAD-a i Irana takođe izazvala istovremeni rast cijena zlata i bitkoina”, naveo je Antonov.

Bitkoin je prošle godine poskupio skoro 94 odsto, sa 3,7 hiljada USD na 7,2 hiljade USD.

Pritom je u julu cijena kriptovalute nakratko porasla na 13 hiljada USD.

Prema riječima Antonova, upravo pogoršanje trgovinskog sukoba između SAD-a i Kine sredinom godine je jedan od glavnih razloga za rast cijena kriptovaluta.

Međutim, već na jesen odnosi između dvije zemlje su se stabilizovali i zato su kriptovalute pojeftinile.