Lifestyle

5 savjeta za uredan i pregledan ormar


Zamislite uredan ormar u kojem sve ima svoje mjesto i u kojem se ne morate mučiti da ugurate još jednu vješalicu. Vjerovali ili ne, postoje sretnici koji su vlasnici takvih ormara – u njih nije samo lakše stavljati stvari nego je i jutarnji pronalazak odjevne kombinacije manje stresan. Za početak, držite se ovih pravila:

1. Neka sve bude na vidiku

Predlažemo da se riješite što više odjeće koju ne nosite kako bi ono što vam preostane vidjeli i nosili. Zlatno pravilo glasi da treba zadržati samo onu odjeću koju zaista trebate ili stvarno volite. Također, riješite se svega što je stresno za nošenje, odnosno što se brzo zgužva ili vas neugodno steže.

2. Ne budite sentimentalni

Često čuvamo odjeću koja nas podsjeća na neke lijepe trenutke ili drage ljude. U redu je zadržati dvije-tri stvari koje imaju sentimentalnu vrijednost, no možda je vrijeme da dio toga poklonite u dobrotvorne svrhe kako biste oslobodili mjesto u ormaru.

3. Složite sezonsku kutiju

Nema baš mnogo prilika kad možemo nositi bikinije, slamnate šešire i haljine za plažu. Zato i nema razloga da te stvari cijele godine zauzimaju dragocjeni prostor. Složite ih u kutiju koju možete držati negdje drugo – tako će vam i pakovanje za godišnji odmor biti lakše.

4. Odjeću za posebne prilike držite odvojeno

Baš kao što je slučaj sa sezonskom odjećom, nema razloga da glomazne haljine za svadbe i sličnu odjeću koju nosite najčešće jednom godišnje držite s odjećom za specijalne prilike. Oprezno ih stavite u prikladne kutije i ne zaboravite na njih napisati šta je unutra prije nego što kutiju strpate na vrh ormara ili ispod kreveta.

5. Zaštitite odjeću

Kada smanjite broj odjevnih predmeta u njemu, prvo temeljno očistite cijeli ormar, uključujući i eventualne ladice, najbolje prirodnim sredstvima. Zatim dodajte nešto što će odjeću zaštititi od moljaca. Izbjegavajte žičane vješalice – one uništavaju odjeću.