Za sve ljubitelje muffina donosimo recept s bananom i jogurtom. Ako vam sočni muffini služe kao desert, servirajte ih uz kuglu sladoleda od vanilije, uz šlag ili ih prelijte rastopljenom čokoladom. Naravno, u smjesu možete dodati vaniliju, cimet i muškatni oraščić, baš kao i nasjeckane oraščiće ili tamnu čokoladu.
Sastojci:
130 g glatkog brašna
1 kašičica praška za pecivo
½ kašičice sode
prstohvat soli
300 g zgnječenih banana
50 g bijelog šećera
60 g jogurta
1 jaje
Priprema:
Zagrijte rernu na 175 stepeni. Kalupe za muffine premažite puterom. U jednoj posudi pomiješajte prosijano brašno, sodu, prašak za pecivo i so.
U drugoj zdjeli izmiksajte jaje sa šećerom, pa dodajte zgnječene banane i jogurt. Dobro izmiksajte. Dodajte suhe sastojke, pa promiješajte drvenom kašikom. Napunite kalupe smjesom i pecite 15 do 20 minuta.
Provjerite čačkalicom je li sredina muffina pečena. Pustite da se ohlade prije serviranja.