Novosti

Mitrović – Ebibi: Saradnju u oblasti transporta podići na najviši nivo


Ministar komunikacija i transporta Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović razgovarao je u Sarajevu sa ambasadorom Republike Sjeverne Makedonije u BiH Ekremom Ebibijem, te je konstatovano da dobri i prijateljski odnosi dvije zemlje otvaraju značajan prostor za jačanje saradnje u oblasti transporta i komunikacija.

Posebno se razgovaralo o potrebi da se saradnja u oblasti transporta podigne na najviši nivo, posebno u oblasti realizacije projekata putne infrastrukture.

Pomenuta je i mogućnost zajedničkog nastupa Bosne i Hercegovine i Republike Sjeverne Makedonije prema fondovima Evropske unije kojima se finansiraju ovakvi projekti.

Naglašeno je da je potrebno nastaviti bilateralnu saradnju s ciljem olakšavanja prometa i usluga u međunarodnom drumskom saobraćaju.

Bilo je riječi i o potrebi otvaranja stalne sedmične avio – linije Sarajevo – Skoplje, što bi, kako je ocijenjeno, značajno doprinijelo poboljšanju privredne saradnje dvije zemlje.

Ministar Mitrović osvrnuo se i na potrebu povezivanja željezničkom infrastrukturom, što bi, kako je naglasio, značajno podiglo nivo privredne saradnje i razmjene između zemalja regiona.

Sagovornici su se osvrnuli i na pozitivne efekte potpisivanja Regionalnog sporazuma o romingu, koji je omogućio značajno niže cijene rominga između zemalja regiona.

S tim u vezi, rečeno je da je potrebno nastaviti raditi na provođenju tog Sporazuma, prema kome je od 1. jula 2021. godine predviđeno potpuno ukidanje rominga između država zapadnog Balkana.