Lifestyle

Pet namirnica koje ne smijete podgrijavati


U brzom vremenu u kojem živimo, a u kojem nam često nedostaje vremena za pripremanje svježih, kuhanih obroka kod kuće, često posežemo za instant, brzim rješenjima među kojima je i podgrijavanje unaprijed spremljene hrane.

Evo kojih pet namirnica ne biste smjeli podgrijavati, sudeći prema institucijama Food Standards Agency i European Food Information Council.

Piletina

Podgrijavanje piletine se ne preporučuje i iz razloga što ona, za razliku od crvenog mesa, ima veću gustoću proteina, čije se molekule tijekom podgrijavanja drugačije razbijaju, što može dovesti do želučanih problema.

Riža

Ako se nakon kuhanja riža drži na sobnoj temperaturi, spore bakterija se množe i mogu proizvesti otrov koji može dovesti do povraćanja i dijareje. Podgrijavanje riže neće eliminirati ove otrove.

Krompir

Ako se krompir drži na sobnoj temperaturi, a ne u frižideru, stvaraju se idealni uslovi za razvoj bakterije clostridium botulinum (koja uzrokuje botulizam), posebno ako je krompir zamotan u foliju, te nema doticaja s kisikom. Podgrijavanje krompira neće uvijek elimirati ovu bakteriju.

Špinat i drugo lisnato povrće

Špinat i drugo lisnato povrće sadrži dosta nitrata, koji su sami po sebi bezazleni, no mogu biti pretvoreni u nitrite, a potom u nitrozamine za koje se zna da su kancerogeni. Mogu utjecati na sposobnost krvotoka da prenosi kisik do organa.

Gljive

Ako se ne skladište dobro, gljive vrlo brzo mogu propasti i dovesti do želučanih problema nakon podgrijavanja. Preporučuje se da u frižideru ne stoje duže od 24 sata, a potrebno ih je podgrijati na temperaturi iznad 70 stepeni Celzijusa.