Lifestyle

6 savjeta kako ostaviti dobar utisak na razgovoru za posao


Prvenstveno sebe trebate pitati zašto se prijavljujete na neki posao i šta vi možete novo i drugačije kroz svoje znanje i iskustva donijeti na tom radnom mjestu. Ako imate odgovore na ta pitanja, priprema za intervju ići će mnogo bolje i biti ćete sigurniji u sebe kada znate svoje ciljeve i sposobnosti.

PRIPREMITE SE

Prilagodite svoju biografiju tako da navedete prvo one vještine koje su bitne poslodavcu kod kojeg imate razgovor, vježbajte kako sjesti, kako se rukovati, pripremite nekoliko kopija vašeg životopisa i posebno pripremite svoj look za taj razgovor večer prije.

PRIJATELJSKI ODNOS

Dokazano je da je vjerovatnije da će poslodavac zaposliti onu osobu koja mu se dopala način na koji razgovara, postavlja pitanja… i upravo to želite postići na svom razgovoru za posao. Možete započeti jednostavno sa poznavanjem njegovog ili njenog imena koje ćete često spominjati u razgovoru. Jedan od dobrih trikova je i pozorno slušanje, osmijeh, poznavanje glavnih ciljeva kompanije i dobre gestikulacije.

ISTRAŽITE KOMPANIJU

Odličan izvor ovakvih informacija možete pronaći na stranici firme ili na njenim društvenim mrežama. Na taj način ćete se moći na odličan način pripremiti za svoj intervju i provući te informacije ležerno u razgovor te pokazati koliko se zanimate za poziciju na koju se prijavljujete.

DOĐITE NA VRIJEME (RANIJE)

Ako želite ostaviti dobar dojam i biti u potpunosti spremni na sve što vas čeka za vrijeme jednog intervjua, pojavite se na mjestu sastanka ranije.

POKUŠAJTE OSTATI SMIRENI

Na svoj razgovor idite samouvjereno, pripremljeno i s ogromnom vjerom u sebe. Znate zašto ste se prijavili, znate i da zaslužujete taj posao i sve što trebate je svog budućeg poslodavca uvjeriti u to da ste itekako sposobni.

JAVITE IM SE NAKON INTERVJUA PUTEM E-MAILA

Lijepo je poslati mail zahvale unutar 24h po završetku intervjua u kojem ćete se poslodavcu zahvaliti na ukazanom vremenu za razgovor i na taj način dodatno ostaviti dobar utisak.