Lifestyle

Pet pravila vitkih Japanaca: Ove navike u prehrani mogu pomoći da izgubite devet kilograma bez dijete


Jeste li se ikada zapitali kako Japanke mogu jesti raznovrsnu hranu, ne baviti se intenzivnim vježbanjem, a da i dalje izgledaju vitko. Je li konzumiranje ribe, povrća i fermentirane hrane razlog za impresivnu statistiku o zdravlju i dugovječnosti Japanaca? Otkrijte prednosti tradicionalnog japanskog razmišljanja, piše City magazine.

Gubitak težine može biti težak i neugodan proces, tako da nije tajna da postoji mnogo savjeta i uputstava dostupnih na internetu. Međutim, neke od najefikasnijih strategija za gubitak težine mogu se naći u tradicionalnim kulturama širom svijeta.

Japanska kultura je posebno poznata po svom naglasku na svježu, zdravu hranu, fizičku aktivnost kao dio svakodnevnog života i prakse svjesnosti. Ovi savjeti nisu efikasni samo za gubitak težine, već i promoviraju opće zdravlje i blagostanje. Donosimo vam pet savjeta iz japanske kulture koji vam mogu pomoći da postignete svoje ciljeve gubitka težine i održite zdrav način života.

5 japanskih zapovijedi

Kako bi smršali, mnogi ljudi pokušavaju sve. Međutim, Japanci vjeruju da je dovoljno usvojiti samo 5 savjeta o prehrani da biste izgubili 9 kilograma za godinu dana, bez dijeta i intenzivnog sporta. Prema mišljenju stručnjaka, striktno provođenje ovih pet zapovijedi osiguralo bi da se oslobodite viška kilograma na zdrav i trajan način.

Čini se da su Japanci bezvremenski. Često možete sresti 30-godišnju Japanku koja još uvijek izgleda kao tinejdžerka. Dakle, koja je tajna njihove prehrane i načina života? To je najvjerojatnije zasnovano na njihovim navikama u prehrani.

Što je tradicionalna japanska dijeta?

Tradicionalna japanska prehrana je pretežno svježa i neprerađena, s vrlo malo rafiniranih sastojaka i šećera. U stvari, nije bitno različita od tradicionalne kineske prehrane, jer osnovna hrana uključuje rižu, kuhano i kiselo povrće, ribu i meso. Međutim, budući da je Japan zapravo grupa otoka, njegovi stanovnici konzumiraju puno više ribe u s drugim azijskim zemljama. Također uživaju u sirovoj ribi u sushijui i sushimiju, kao i u dosta kisele, fermentirane i dimljene hrane.

Koje dobre japanske navike možete usvojiti kako biste smršavili?

Nemojte se iznenaditi: ovo su opći savjeti i savjeti o prehrani. Za Japance, gubitak težine je dio globalnije cjeline koja nije ograničena na hranu.

Prvi savjet:

Uživajte u toploj kupki 20 do 30 minuta i potopite polovinu tijela u toplu vodu na 20 do 30 minuta svakog dana. Ovaj trik možda nije najodrživiji, ali Japanci to rade u prirodnim toplim izvorima, što je u njihovom slučaju ekološki prihvatljivo. Za ubrzanje metabolizma preporučuje se kupanje u vodi od 37 do 41 stupnjeva i znojenje od 5 do 10 minuta. Osim što utječe na figuru, kupka u toploj vodi vrlo dobro utječe na zdravlje kože, pomaže u održavanju zdravlja bubrega, a može i smanji nadutost.

Drugi savjet:

Umjesto riže i tjestenina koristite konjac. To je višegodišnja biljka koja raste u Aziji i može se naći u obliku riže ili tjestenine. Sastoji se od 3% vlakana i 97% vode, zbog čega je izuzetno niskokaloričan sastojak. Konjac je poznat kao dragocjena pomoć u borbi protiv povećane tjelesne težine i kolesterola. Konjac također ima sposobnost da nabubri u želudcu, što ga čini vrlo efikasnim sredstvom za suzbijanje apetita i sprečava želju za hranom.

Treći savjet:

Pretjerano žvačite hranu. Dokazano je da poruka o sitosti stiže do mozga nakon 30 minuta žvakanja. Rezultat: kada jedete prebrzo, i dalje osjećate glad. Rješenje? Usporite tempo. Zbog toga bi bilo preporučljivo svaki zalogaj žvakati 30 puta prije gutanja. Ovo bi također omogućilo bolji početak procesa probave, jer bi sva konzumirana hrana bila potpuno kuhana. Također omogućava pljuvački i njenim enzimima da počnu bolje razgrađivati hranu. Da, 30 puta je mnogo. Ali ništa vas ne sprečava da počnete s 15, pa 20 i na kraju 30. Obroci mogu biti malo duži!

U Japanu poznaju koncept “hara hachi bu”, što znači jesti dok se ne napuniš 80%. Ova praksa je zasnovana na ideji da je potrebno vrijeme da mozak osjeti da je želudac pun, tako da možete izbkeći prejedanje ako jedete polako i prestanete prije nego što osjetite da ste potpuno siti. Ovaj pristup može biti koristan alat u gubitku težine jer vas potiče da slušate signale vašeg tijela o gladi i sitosti i izbjegavate bespotrebne grickalice.

Četvrti savjet:

Započnite sve obroke povrćem, tim ćete potezom odjednom obaviti više stvari. Prije svega na ovaj način izbjegavamo povećanje šećera u krvi, a probava je mnogo lakša i bez neugode. Kao bonus, napunit će vam želudac i izbjeći ćete to da se natrpavate drugom, bogatijom i masnijom hranom. Tako ćete jesti bolje, zdravije i u razumnim količinama, a da ne morate mnogo mijenjati prehranu. Ponekad jedna porcija povrća može biti dovoljna da vas u potpunosti zadovolji. Naročito ako žvaćete svaki zalogaj 30 puta.

Peti savjet:

Oslanjaju se na svježe sastojke: U moderno vrijeme možemo se osloniti na pakiranu konzerviranu hranu, kao i na prerađenu hranu i brzu hranu. Japanci, međutim, više vole nastaviti s dobrim prehrambenim navikama koje su imali njihovi preci.

Japanci obično jedu hranu koja je sezonska. Primjerice, više vole jesti sezonsku ribu, a ne ribu u konzervi. Važni su im svježi sastojci i sezonalnost.

Kao što vidimo, Japanci tradicionalno jedu ribu, meso, juhe i tople napitke tijekom zimske sezone. U ljetnjoj sezoni, međutim, jedu drugu hranu kao što su morski plodovi, hladni ramen, hladna juha i salate.

Tradicionalna japanska kultura nudi obilje znanja i praksi koje mogu biti korisne za gubitak težine i opće zdravlje. Usvajanjem navika kao što je prehrana do 80% pune hrane, fokusiranje na hranu bogatu hranjivim tvarima, uključivanje fizičke aktivnosti u vaš svakodnevni život i vježbanje pažnje i zahvalnosti, možete kreirati zdrav način života koji podržava vaše ciljeve gubitka težine. Zapamtite da je gubitak težine putovanje, a male, dosljedne promjene mogu dovesti do značajnog napretka i trajnih rezultata tijekom vremena.

Poslovni.hr