Novosti

Februar u Pozorištu mladih: Na repertoar stižu internacionalni klasici


Za mjesec februar 2020. godine Pozorište mladih Sarajevo publici predstavlja internacionalne klasike za djecu, a pored raznovrsnog repertoara za najmlađe, na večernjoj sceni možete pogledati dvije hit komedije.

Čudesna bajka ‘Ljepotica i zvijer’ donosi živopisne likove i vraća nas u svijet magične prošlosti. Oživljavajući na sceni jedno prošlo vrijeme neminovno preispitujemo vrijeme u kojem živimo. Nameće se zaključak da su dileme i pitanja koje ova bajka postavlja identični pitanjima i dilemama današnjeg vremena. Prije svega, tu je tema vječite borbe između dobra i zla, pitanja da li dobar uopšte vrijedi biti i na koji način se može postati sretan? Na sceni Pozorišta mladih igrat će 7. i 9. februara.

13. Februara na sceni Pozorišta mladih Sarajevo se izvodi predstava “Kokoška”autora Nikolaja Koljade, a u režiji Admira Glamočaka. Ova višestruko nagrađivana predstava opisuje intimu života glumaca i glumica, život iza kulisa i postavlja pitanje: gdje je i da li se uopće može povući jasna distinkcija između teatra i života?

Iako je napisan 1875. “Pustolovine Tom Sawyera” i dan danas ostaje jedan od najzanimljivijih i najintrigantnijih romana o djetinjstvu. Pisan je jednostavnim, britkim i humorističnim stilom, karakterističnim za Marka Twaina i podjednako oduševljava kako djecu i ostale. Termini igranja su 14. i 16. februar.

20. februara u 20:00 sati, na sceni Pozorišta mladih Sarajevo igrat će komedija “Ime“ u režiji Admira Glamočaka.

‘Princeza na zrnu graška’ je najkraća bajka H.C. Andersena o princu koji se želio oženiti, ali ne običnom djevojkom, ni poluprincezom, već pravom pravcatom princezom. Termini igranja su 21. i 23. februar.

Predstava “Mali Muk” na repertoaru je 28. februara. Radnja govori o tome kako je čitav svijet danas jedna velika trka. Trka za slavom, uspjehom, novcem… Da bi se pobijedilo u toj trci, ne biraju se sredstva: svi varaju, lažu, podvaljuju, podapinju, iskorištavaju, udaraju, “laktaju se“…Ali ipak, nisu svi isti. Naš junak Mali Muk “koji je bio toliko mali da ga se i otac stidio“ ne želi da učestvuje u toj trci.