Lifestyle

Čine li ljude sretnijima putovanja ili shopping?


Prema istraživanju koje je provedeno na Univerzitetu Cornell u New Yorku ljude više čine sretnijima putovanje od bilo kakvog shoppinga. Osim toga, utvrđeno je da putovanja imaju i dugoročniji utjecaj na naš organizam.

Profesor psihologije Thomas Gilovich otkrio je da isti nivo sreće osjećamo nakon kupovine, kao i nakon putovanja. Luči se hormon sreće u oba slučaja, ali ipak postoji jedna velika razlika. Kod kupovine sreća traje neko vrijeme, a kod putovanja, sjećanja i svi doživljaji nas dugo podsjećaju na sam put i duže smo sretni.

Sve kupljene stvari nakon nekog vremena postaju stare i pomalo zaboravljene, ali sjećanja na putovanje uvijek budi isti osjećaj sreće.

Odlasci na razne vrste neobičnih događaja, izleti na putovanje, učenje novih vještina, čak i ekstremni sport, sve su to savršen izvori sreće za svakog od nas. Novi uređaj ili čak novi automobil će s vremenom postati samo još jedan obični objekt koji posjedujemo ili će u protivnom postati star. Svako novo sjećanje, s druge strane, postaje pravi izvor radosti koji ostaje s nama cijeli život.