Novosti

Bh. kompanije počinju ‘inovacijsko putovanje’ kroz SDG Accelerator


Poduzetnici pokazuju sve veće interesovanje za Ciljeve održivog razvoja (SDG) jer SDG-ovi pomažu firmama da rastu, i to održivo rastu, te da budu kompetitivniji na tržištu.

U UN zgradi u Sarajevu će 11. marta, s početkom u 12 sati, biti ozvaničen početak SDG Acceleratora za mala i srednja preduzeća (MSP), inovativnog projekta Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) u Bosni i Hercegovini.

Cilj SDG Acceleratora za MSP je ubrzati inovacije i rast malih i srednjih preduzeća iz BiH razvijanjem novih proizvoda, usluga i poslovnih modela u skladu s Ciljevima održivog razvoja.

Projekt podrazumijeva rad s pet preduzeća koja će, kroz šestomjesečno „inovacijsko putovanje“, razviti rješenja koje se baziraju na održivom razvoju, bilo da su to proizvodi, usluge ili poslovni modeli.

Za izjave za medije će, s početkom u 11.45 sati, biti dostupni: Steliana Nedera, rezidentna predstavnica UNDP- a u BiH, Søren Schou, menadžer za SDG strategije i inovacije, Deloitte Danska, Stine Kirstein Junge, predstavnica UNDP-a u Danskoj, predstavnici firmi – EdenGarden d.o.o., Koteks d.o.o., Jaffa Komerc d.o.o., Plantago d.o.o. i Softhouse Balkans d.o.o.

Troškovi učešća u SDG Acceleratoru za MSP bit će pokriveni od projekta „Podrška pripreme za implementaciju ciljeva održivog razvoja i angažovanje privatnog sektora u BIH“, koji implementira UNDP u BiH uz finansijsku podršku Vlade Švedske.