Novosti

Robna razmjena BiH s Italijom pala za 54 miliona KM


Utjecaj koronavirusa na ekonomiju Bosne i Hercegovine, odnosno na to koliki je iznos direktnih i indirektnih šteta, posebno kada je riječ o poslovanju kompanija, još nije sa sigurnošću precizno poznat, ali prema preliminarnim pokazateljima sigurno je da će pojedine industrije, kao što su turizam, transport i prerađivačka industrija, zabilježiti lošije poslovne rezultate.

Kada su u pitanju tržišta, izvoz iz Bosne i Hercegovine u Kinu i dalje bilježi rast od 5,5% a u padu je uvoz za 4,5%.

Na tržište Italije, prema preliminarnim pokazateljima, u prva dva mjeseca ove godine izvezeno je robe u ukupnoj vrijednosti od 173,11 miliona KM, što pokazuje pad izvoza od 38,67 miliona KM ili 18,26 % manje u odnosu na isti period prethodne godine.

U ovoj godini smo iz Italije uvezli proizvoda u ukupnoj vrijednosti od 228,67 miliona KM, što je manje za 18,67 milion KM ili 6% manje u odnosu na 2019. godinu.

Ovakve promjene u vanjskotrgovinskoj razmjeni rezultirale su smanjenjem obima vanjskotrgovinske razmjene BiH s Italijom za 54,23 miliona KM, i prema preliminarnim podacima u ovoj godini obim iznosi 401,73 miliona KM.

U odnosu na prošlu godinu nije se promijenila struktura razmjene, ali su svi najznačajniji izvozni proizvodi izvezeni u manjoj vrijednosti, što bi se moglo pripisati utjecaju epidemije koronavirusa na globalnu ekonomiju.

“Trenutno, određenu problematiku promatramo u obućarskoj, tekstilnoj i građevinskoj industriji”, navode iz Vanjskotrgovinske komore BiH.