Novosti

Bankrot njemačkog lanca restorana Vapiano, koji posluje i u BiH


Zbog koronavirusne krize njemački lanac restorana Vapiano, koji posluje i u Bosni i Hercegovini, podnijet će zahtjev za pokretanje postupka insolventnosti Okružnom sudu u Kelnu, odlučio je Odbor Vapiano SE, objavili su iz kompanije.

Istovremeno se ispituje je li za podružnice Vapiano Grupe potrebno podnijeti zahtjeve za stečaj. Kompanija, koja je već neko vrijeme u teškoćama, 20. marta objavila je bankrot navodeći da je insolventnost nastala zbog drastičnog pada prodaje i zarade.

Istovremeno, uputili su hitan zahtjev za pomoć Vladi kako bi se izbjeglo formalno podnošenje prijava za insolventnost, optužujući Corona virus za pad prodaje. Prema Njemačkom zakonu o nesolventnosti, Uprava ima tri sedmice za procjenu može li se potpuno zaustaviti postupak insolventnosti.

Vapiano SE je sada objavio da nije pronađeno rješenje za likvidnosne potrebe, koje su se u posljednje vrijeme značajno povećale zbog krize Covid 19 i iznosile su oko 36,7 miliona eura. “Konkretno, nije mogao biti postignut konačni dogovor s bankama koje nas finansiraju i ključnim dioničarima oko doprinosa traženom cjelovitom rješenju finansiranja“, napisao je CFO Lutz Scharpe u obavijesti berzi.

Zbog nepostojanja sporazuma o takvom rješenju finansiranja, moguće finansiranje iz državnih programa potpore zbog uticaja Covid 19 nije se moglo postići. Vapiano će se u kratkom roku prijaviti za podršku u okviru programa finansijske pomoći koji su najavile različite vlade u Europi“, navodi se u tom priopćenju.

Svi restorani kojima upravlja Vapiano SE ostali su zatvoreni do daljnjeg zbog korona krize, rečeno je.
Međutim, njemački i međunarodni davatelji franšiza nisu direkno pogođeni nesolventnošću Vapiano SE-a. Vapiano SE ima 230 restorana širom svijeta, 55 u Njemačkoj.

Vapiano već nekoliko godina posluje u BiH nakon što je otvorio restoran u Alta šoping centru u Sarajevu.