Tema u fokusu

Ko je Jacinda Ardern, premijerka koja je osvojila simpatije svijeta?


Jacinda Ardern iz dana u dan pokazuje kako se izvanredno nosi s kriznim situacijama. Političarka novog kova zadala je domaću zadaću nizu starijih kolega u svijetu.

Svijet se divi izvanrednim mjerama koje su poduzete u suzbijanju koronavirusa na Novom Zelandu. Iz dana u dan omjer onih koji su ozdravili veći je u odnosu na one koji su oboljeli. Rekordni rezultati poduzetih mjera plod su promišljanja i planiranja premijerke Jacinde Ardern koja je odlučna u namjeri da Novi Zeland ispuni četverosedmičnu karantenu, dva ciklusa dvosedmične inkubacije, prije nego što popusti s mjerama.
Vodeći epidemiolog te zemlje, Michael Baker, pun je riječi hvale za premijerku, govoreći da se radi o trijumfu znanosti i pravog vodstva. Jacinda Ardern postupila je, kaže, odlučno i nedvosmisleno. No, ona je jasna – uvijek može bolje. “Želim da granica bude nepropusna i mislim da možemo biti još bolji po pitanju toga”, rekla je Ardern.

Ko je žena koja oduševljava svijet svojim potezima u kriznim situacijama?

U dobi od 37 godina postala je 40. premijerka Novog Zelanda, donijevši tog oktobra 2017. zemlji val entuzijazma i želje za boljim sutra. Podrška je stigla sa svih strana Novog Zelanda kada je došla na odgovornu funkciju, postavši tada najmlađa žena na svijetu koja će sjesti na premijersku stolicu. Da stvari budu impresivnije, u tom je periodu saznala da je njezina borba s neplodnošću gotova – postat će majka. Prve mjesece premijerske funkcije radila je u trudnoći.

Prva je žena koja je tokom obnašanja takve dužnosti u zapadnjačkom političkom sistemu postala i majka. Na svijet je 2018. godine donijela svoje prvo dijete. Uzela je šest sedmica porodiljnog dopusta, a tokom tog vremena mijenjao ju je zamjenik Winston Peters. U brizi oko djevojčice nakon šest sedmica pomogao je njezin partner, inače televizijski voditelj Clarke Gayford. Ostao je kod kuće i preuzeo brigu oko djevojčice kako bi njegova partnerica mogla biti na čelu zemlje koja je toliko obožava i čeka.

Netipična političarka omiljena je i zbog privatnog aspekta njezinog života. Nije se udala za svog partnera, ne zanimaju je konvencije, dapače puno ih je napustila otkako je odrasla. Izjavila je svojedobno za Vogue da se ne boji usklađivanja svih obaveza oko djeteta i vođenja države – jer nije prva žena koja žonglira s više obaveza. Simpatije je zadobio i njezin partner – voditelj dokumentarne emisije koja se bavi ribarenjem – “Fish of the Day”. Upoznala ga je kad joj je, kao tadašnjoj članici Parlamenta, poslao pismo u kojem ljutito izražava zabrinutost zbog toga što vlada nekim mjerama potencijalno ugrožava privatnost građana. Pozvala ga je da tu temu rasprave na kafi. Našli su se, skrenuli priču na muziku i tako je počela njihova romansa.

A ni skromno porijeklo Jacindi u gradnji političkog imidža nimalo nije odmoglo. Odrastajući u malom mjestu, oduvijek je imala osjećaj za zajednicu i htjela je pomoći. Okružena radničkom klasom, Jacinda je odmalena pomagala roditeljima koji su u slobodno vrijeme uzgajali jabuke i breskve. Poslije škole s njima je radila na zemlji kako bi više zaradili. Analitičari ne dvoje oko toga koliko je njezina životna priča dobra za osvajanje naroda i podrške. Već u srednjoj školi kolege su je izabrali kao osobu koja ima najviše potencijala – postati čak i premijerka. Ambicije je svakako imala pa se već sa 17 godina priključila laburistima, motivirala ju je situacija u njezinoj sredini, porast zlouporabe droge i alkohola među mladima, siromašna djeca koja nemaju niti džeparac za ručak, kvart pogođen neimaštinom i visokom stopom samoubojstava. Odlučna je bila da će napraviti razliku.
Zaputila se na studij, upisala političke znanosti i odnose s javnošću, a ubrzo je postala najmlađa zastupnica Novozelandskog parlamenta. 2008. godine istaknula se kao zvijezda svoje stranke pa je bilo jasno koliko će daleko dogurati. Postala je svjetska politička zvijezda kojoj se zbog nekih njezinih poteza tokom proteklih godina klanjao svijet. Od nekadašnje mormonke odgajane u skromnoj porodici razvila se u ženu koja podržava istospolne brakove, nastoji promovirati ženska pitanja i prava, energično gura društvo kojeg je na čelu snažnim zamahom naprijed. A nije joj ni 40 godina.

(Gloria.hr)