Novosti

Kazahstan: Potpisan sporazum o smanjenju proizvodnje nafte


Članice Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njihove saveznice u proizvodnji nafte, potpisale su sporazum o smanjenju proizvodnje nafte za 9,7 miliona barela dnevno, saopštilo je Ministarstvo energetike Kazahstana.
Postignut je dogovor o smanjenju proizvodnje nafte za dva mjeseca, počevši od 1. maja, prenosi TAS S.

Poslije onlajn sastanka na ministarskom nivou članica OPEK-a i zemalja koje nisu članice OPEK-a, potpisan je sporazum o smanjenju proizvodnje nafte za 9,7 miliona barela dnevno za period od dva mjeseca, počevši od 1. maja“, navodi se u saopštenju i dodaje da Kazahstan podržava taj sporazum.
TASS objašnjava da to znači da će Meksiko smanjiti proizvodnju nafte za 100.000 barela dnevno u maju i junu, umjesto 400.000 barela dnevno, kako je prvobitno predlagano.

Ta zemlja se prvobitno protivila većem smanjenju proizvodnje nafte.

Putin, Tramp i saudijski kralj podržali sporazum OPEK plus

Predsednici Rusije i SAD, Vladimir Putin i Donald Tramp, i saudijski kralj Salman bin Abdulaziz Al Saud podržali su postignuti sporazum članica Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njihovih saveznica o postepenom smanjenju proizvodnje nafte, saopštio je Kremlj.

Kako se navodi u saopštenju Kremlja, objavljenom poslije telefonskog razgovora trojice lidera, cilj sporazuma je da se stabilizuju svjetska tržišta i osigura održivost svjetske ekonomije, prenosi TASS.

Ovaj sporazum stupa na snagu“, navodi se u saopštenju Kremlja.

Tramp je pohvalio sporazum i poručio da će se, zahvaljujući tome, sačuvati radna mjesta u energetskoj industriji u SAD.

Ovo će spasiti stotine hiljada radnih mjesta u oblasti energetike u SAD“, rekao je Tramp.

Trenutna nepovoljna situacija na globalnom tržištu nafte trajaće najmanje do kraja godine, a koraci koje je Saudijska Arabija preduzela za povećanje proizvodnje nafte su iracionalni, jer je gotovo nemoguće istisnuti Rusiju sa tržišta, rekao je ruski ministar energetike Aleksandar Novak.

To je veoma teško jer nudimo prilično konkurentne proizvode i imamo raznovrsne rute“, rekao je Novak u televizijskom intervjuu na Rosia-1, prenosi TASS.

Prema Novakovim rečima, akcije Saudijske Arabije bile su iracionalne jer je podsticanje proizvodnje sa smanjenjem potražnje iracionalno sa ekonomskog stanovišta.

Proizvodnja uvek raste na osnovu rastuće potražnje“, kazao je on.

Ministar je rekao da će trenutna nepovoljna situacija na globalnom tržištu nafte ostati na snazi najmanje do kraja godine.

Mislim da ćemo se oporavljati od trenutne situacije sa tržištem nafte još dosta vremena. Barem do kraja ove godine, u najboljem slučaju “, zaključio je Novak.