Novosti

Češka – manje trgovine će moći raditi od 20. aprila


Bosna i Hercegovina, kao uostalom i cijeli svijet, priprema se za posebno ljeto – bez većih putovanja i pod maskama. Kako ćemo živjeti, hoćemo li moći ići na posao, zubaru ili doktoru, frizeru, popiti piće u kafiću, putovati na godišnji odmor, pratiti sport? Naša zemlja neće ublažavati mjere uvedene zbog koronavirusa barem do kraja aprila. Da li će neka mjera biti ukinuta, redukovana i slično zavisit će od kretanja broja novozaraženih u naredne dvije sedmice.

Ukoliko trenutni tempo borbe BiH s koronavirusom ostane i u naredne dvije sedmice, izgledno je da bi početkom maja moglo doći do popuštanja određenih restriktivnih odluka. Ovo je u najkraćem zaključak i najoptimističnija opcija koju možemo iščitati iz stavova nadležnih u našoj zemlji.

Ovih dana bit će mjesec od uvođenja policijskog sata, a isto toliko i kako stariji od 65 i mlađi od 18 godina ne smiju izlaziti vani. Građani sada s opravdanjem očekuju neku konkretnu nadu, neki konkretan datum kada će početi popuštanje mjera.

U entitetu RS su već izašli s prvom procjenom pa je poručeno da bi ublažavanje mjera moglo početi krajem aprila i u prvoj sedmici maja, pod uslovom da ne dođe do značajnijeg rasta broja novozaraženih.

U FBiH još nema konkretnih procjena pa smo zaključke prinuđeni tražiti u nekim širim zaključcima nadležnih.

O češkom prijedlogu razmišljaju i druge zemlje. Preporuka svih država koje već sad ublažavaju mjere jest da se ne putuje ljeti.  Slovenci od danas mogu do svojih vikendica, kamp-kućica, zemljišta ili vrta izvan mjesta stanovanja bez obzira na načelnu zabranu napuštanja matičnih općina uz ispunjavanje izjave u kojoj će navesti cilj putovanja i odredište te koliko će dana boraviti.

HRVATSKA Najsigurniji način dolaska na more ipak će biti osobnim automobilom

Scenarij Ministarstva turizma Republike Hrvatske je skoro već na djelu budući da je do juna teško očekivati ikakve bitnije pomake, drugi bi značio da će se osigurati nešto noćenja u drugom dijelu ljeta i tokom postsezone, a o trećem niko ne želi ni misliti. Sada, dok je sve zatvoreno, svi u turizmu razmišljaju samo kako se pripremiti za goste koji će ove sezone imati drugačije želje i očekivanja nego ikad prije. Vjeruje se da će im u ‘postkorona’ dobu još neko vrijeme biti najvažnije fizičko distanciranje, pa bi, neovisno o scenariju, kampovi i porodični smještaj mogli imati bolju prođu od hotela.

Najsigurniji način dolaska na more ipak će biti osobnim automobilom. U Vladi razmatraju mogućnost da se cijena cestarine za ljetnih mjeseci smanji za od 10 do 20 posto. Do ljeta bi se trebao pokrenuti javni prijevoz u gradovima. Kako epidemiolozi već sad upozoravaju, u javnom prijevozu putnici bi morali obavezno koristiti zaštitne maske.

Frizerski saloni vjerojatno će u Hrvatskoj još pričekati otvaranje, a kad i budu otvoreni, moći će primati mali broj ljudi uz obavezne mjere zaštite, kao što su puna zaštitna oprema i dezinfekcija sve opreme. Prvi će frizrske salone otvoriti Danci, već u ponedjeljak, potom Austrijanci, te Nijemci.

Manje gostiju, veći razmak, na otvorenom ovisi o epidemiološkoj situaciji, a kad se otvore, slijede li se primjeri drugih, piće i hrana će se konzumirati na otvorenom, uz manje gostiju i s većim razmakom između stolova.

Sve je izglednije da će učenici osnovnih i srednjih škola nastavnu godinu završiti na daljinu. Maturanti će svakako pisati maturu i za njih je izrađen najnoviji scenarij koji je jučer predstavila ministrica Blaženka Divjak za Večernji list.  Prema tom scenariju, od 8. do 29. juna organizirali bi se ispiti iz obveznih predmeta.

ČEŠKA Plan s pet koraka

Češka, tako, prvo otvara bašte restorana, a potom i ostale ugostiteljske objekte od 25. maja, najavio češki ministar industrije, trgovine i prometa Karel Havliček.

Plan s pet koraka započet će u ponedjeljak, 20. aprila, otvaranjem tržišta poljoprivrednika, obrtnika s fizičkim trgovinama, prodavnicama automobila i salona te mogućnostima za treniranje profesionalnih sportaša.

Od 27. aprila također će se moći otvoriti trgovine veličine do 200 kvadratnih metara, osim trgovina koje se nalaze u trgovačkim centrima veličine preko 5000 kvadratnih metara.

Od 11. maja moći će se otvoriti teretane i fitness centri, ali samo njihova fitness područja – bez svlačionica ili tuša.

Od 25. maja moći će se otvoriti otvoreni prostori kafića, pubova i restorana. Usluge koje uključuju brijačnice, frizerske salone, ustanove za pedikuru i manikuru, lječilišta i saloni za masažu, muzeji, galerije i zoološki vrtovi (samo vanjski prostori) također se mogu otvoriti od ovog
datuma.

I od 8. juna bit će dozvoljen neograničen rad kafića, pubova, restorana i velikih tržnih centara.