Novosti

Šarović: Predložene hitne mjere za pomoć ekonomiji


Srpska demokratska stranka (SDS), zajedno sa PDP-om i poslanicima iz drugih političkih stranaka, danas je i formalno pokrenula inicijativu za sazivanje hitne sjednice Predstavničkog doma Parlamenta BiH, na kojoj bi se po hitnoj proceduri razmatrala zakonska rješenja kako bi se u situaciji izazvanoj pandemijom koronavirusa rasteretila privreda, pokrenule i olakšale privredne aktivnosti za vrijeme i poslije pandemije.

– Po našem mišljenju preduzimanje hitnih mjera je neophodno i nužno kako bi se pokrenule privredne aktivnosti i zaustavio dramatičan gubitak radnih mjesta – rekao je danas predsjednik SDS-a Mirko Šarović.

Dodao je da bi se u proceduri, ukoliko se steknu uslovi za održavanje sjednice, našli: Prijedlog zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatnu vrijednost, Prijedlog zakona o vanrednim mjerama štednje u institucijama BiH usred COVID-19 pandemije, Prijedlog zakona o dopuni Zakona o akcizama u BiH.

On je ponovio da su svi navedeni prijedlozi upućeni u proceduru, s ciljem saniranja zdravstvenih, ekonomskih i društvenih posljedica izazvanih pandemijom koronavirusa.

– Naime, bez obzira na brojne posljedice pandemije, Predstavnički dom Parlamenta BiH nije održao niti jednu sjednicu duže od mjesec dana, a naredna predložena sjednica tiče se samo određenih poslovničkih izmjena – rekao je Šarović.

Napomenuo je da je ovo samo početak aktivnosti Srpske demokratske stranke, sa drugim partnerskim strankama, na predlaganju mjera koje su suštinski važne za spašavanje, pomoć i podizanje ugrožene ekonomije, saopćeno je iz SDS-a.