Novosti

Novozelanđani žude za fast foodom nakon ublažavanja mjera karantene


Novozelanđani su u utorak stali u redove za hamburger, pomfrit i kafu za van nakon što su izašli iz jednomjesečne karantene zahvaljujući kojoj, kako kaže premijerka Jacinda Ardern, je suzbijen lokalni prijenos koronavirusa.
Oko 400.000 ljudi vratilo se na posao nakon što je Ardern snizila stepen opasnosti u zemlji i ublažila jednu od najstrožih mjera ograničenja kretanja zbog koje su firme tjednima bile zatvorene.

Duge kolone automobila su ispred McDonald’sa u Aucklandu i Wellingtonu od ranih jutarnjih sati. Pet miliona stanovnika Novog Zelanda bilo je pod jednom od najstrožih karantena u svijetu.

Vlada premijerke Ardern sada je suočena s izazovom ponovnog pokretanja privrede koja ovisi o trgovini i turizmu dok se približavaju izbori predviđeni za septembar. Ministarstvo finansija procijenilo je da će stopa nezaposlenosti skočiti na 13 posto čak i u slučaju brzog ukidanja karantene te da bi BDP mogao pasti za trećinu.

Ardern je rekla da su se stroge mjere isplatile. Novi Zeland ima samo 1124 potvrđenih slučajeva Covida-19, uključujući 19 umrlih, što je jedna od najmanjih brojki u svijetu.

(HRT)