IT i Tehnologija

Poljska uvodi porez video platformama


Poljska će uvesti porez od 1,5 posto na prihod video platformi, uključujući Netflix, Amazon i Apple TV +, najavio je poljski ministar financija Tadeusz Koscinski. Uvođenje poreza obrazloženo je općim kontekstom oporezivanja digitalne ekonomije, o čemu inače postoje oprečni stavovi u okviru OECD-a, G20 grupe i ostalih međunarodnih foruma, ali i kao mjera za ublažavanje ekonomskee krize uzrokovane korona krizom.

Vladina procjena je da bi taj novi porez mogao u proračun donijeti 3,3 miliona eura, glavni uplatitelji bili bi Netflix, Amazon i Apple TV +. te da će novi porez biti uplaćen Poljskom institutu za film.

Razgovori o tzv. digitalnom porezu trebaju se nastaviti na međunarodnoj razini na planiranom zasjedanju G20 / OECD-a zakazanom za 1. juli u Berlinu. U Europskoj uniji nema suglasnosti između članica o oporezivanju digitalne ekonomije. Prošle godine nije postignut dogovor o prijedlogu oporezivanja digitalne ekonomije po stopi od 3 posto za kompanije koje ostvaruju 750 miliona ili više eura prihoda, od kojih bi 50 miliona trebalo biti oporezovani prihod EU. Zemlje poput Irske, Finske i Švedske bile su protiv tog prijedloga.

Nakon toga Francuska, Španija i Austrija odlučile su se za nacionalno uvođenje takvog poreza. Francuska, koja je donijela vlastiti porez od 3 posto digitalnim platformama, pristala je odgoditi naplatu novog poreza nakon pritiska iz SAD-om početkom ove godine, odnosno prijetnje da će uvesti porez na uvoz pojedinih roba iz Francuske.