Novosti

U Austriji od danas nema ograničenja kretanja


U Austriji je od danas prestalo da važi ograničenje slobode kretanja, ali su na snazi ostala mnoga pravila uvedena u borbi protiv COVID 19. Mjere podrazumijevaju distancu od jednog metra, kao i nošenje maske.

Ograničenje slobode kretanja, uvedeno 16. marta, prema kojem su građani mogli da izlaze iz kuće samo ako su morali da idu na posao, u kupovinu, kod doktora ili da pomažu nekom drugom, odnosno u šetnju bez društva osoba izvan istog domaćinstva, više nije na snazi.

Austrijska vlada odlučila je da ne produžava restrikcije slobode kretanja, već polaže u aktuelnoj fazi na samoodogovornost građana. U više navrata apelovano je na građane da ostanu odgovorni.

Novina je da su sada dozvoljene javne manifestacije sa maksimalno deset učesnika.  Od 2. maja sve radnje su dobile mogućnost da otvore svoja vrata za kupce. Sada sve prodavnice i tržni centri mogu ponovo da rade, ali i frizeri i kozmetički saloni.

Od 4. maja oko 100.000 maturanaca, kao i učenika završnih razreda vratiće se u školske klupe radi pripreme za maturu.  Također od tada će biti omogućene i posjete u staračkim domovima, pod strogim uslovima sa ciljem izbjegavanja unošenja infekcije.

Dalje popuštanje mjera planirano je za 15.maj kada će ugostiteljstvo moći ponovo da radi sa gostima. Ugostiteljski objekti morat će da se pripreme za nove uslove rada, kao što je obaveza nošenje zaštitne maske za zaposlene koji uslužuju goste.

Pored toga dozvoljeno je da u restoranima, kafićima i drugim ugostiteljskim objektima mogu sjediti za stolom maksimalno četiri odrasle osobe, a između stolova mora biti odstojanje od najmanje jednog metra.

Takođe od 15.maja ponovo mogu da rade zoološki vrtovi.

Od 18.maja u školu se vraćaju učenici uzrasta od 6 do 14 godina. Razredi će biti podijeljeni u dvije grupe, a nastava će se vršiti po principu da jedna grupa posjećuje školu od ponedeljka do srijede, a druga od četvrtka do petka, uz rotaciju svake nedjelje.

Učenici će u školi morati nositi maske na pauzi, ali i prilikom promjene učionice. Nastava će se samo odvijati tokom prijepodneva.
U školama će se obavljati sva nastava izuzev fizičkog i muzičkog.

Otvaranje hotela i drugih turističkih djelatnosti i muzeja planirano je za 29. maj.

Planirano je da se krajem maja otvore i bazeni, ali na uslovima za njihov rad se još uvijek radi.

Zatim je već predviđeno da se od 3. juna u školske klupe vrate i učenici stariji od 15 godina, kao i zanatlije.