Tema u fokusu

Kompanije koje su predale završne račune u FBiH oprihodovale skoro 50 milijardi KM


Privreda u Federaciji BiH prošlu godinu završila je sa laganim trendom rasta, što pokazuje ukupno ostvareni prihod 22.840 kompanija, koji je dostigao rekordnu cifru od 49,92 milijarde KM u 2019. za razliku od godinu prije kada je iznosio 48,33 milijarde KM

U strukturi ukupnog prihoda od prodaje je čak 7,6 milijardi KM izvoza, za razliku od godinu prije kada je izvoz bilježio 7,8 milijardi KM.
Ove kompanije ostvarile su prošle godine ukupno 2,5 milijardi KM dobiti, što je više nego 2018. kada je ukupna dobit iznosila 1,9 milijardi KM.

Ovo su podaci 22.840 kompanija u Federaciji BiH koje su predale završne račune za 2019. godinu Finansijsko-informatičkoj agenciji (FIA), a koji su obrađeni uz pomoć LRC BIS analitičkih alata.

Primjetno je da iako je proteklih godina bio trend rasta broja firmi koje predaju završne račune u Federaciji BiH, ove godine je njihov broj manji za 278.
Iako je manji broj kompanija koje su predale završne račune, one broje više zaposlenih tokom 2019. godine, ukupno njih 363.758. U 2018. godini bilo je 7,587 manje zaposlenih u FBiH.

Od ukupnog broja kompanija koje su predale završne račune Federalnoj informatičkoj agenciji za 2019. godinu, njih 1.417 je ostvarilo prihod veći od 5 miliona KM. Broj ovih firmi je veći za 62 u odnosu na 2018. godinu, odnosno 145 više u odnosu na 2017. godinu.

TOP 20 najvećih kompanija u Federaciji BiH u 2019. godini ostvarilo je ukupni prihod u iznosu od oko 10,7 milijardi KM. Njihov pojedinačni poredak u ukupnom ostvarenom prihodu nije se značajno promijenio u odnosu na godinu ranije.

Na prvom mjestu i dalje je naftni gigant Holdina d.o.o. Sarajevo sa ukupnim prihodom od 1,31 milijardu KM, drugi je trgovački lanac Bingo sa ostvarenih 1,24 milijarde KM, a treću poziciju drži i dalje Elektroprivreda BiH sa 1,1 milijarda KM prihoda.

Na četvrtom mjestu i ove godine je zenički Arcelormittal (738 miliona KM), a to je ujedno i jedina od top 10 kompanija koja u prošloj godini nije pozitivno poslovala.

Na petoj poziciji je Boreas iz Kreševa (550 miliona KM), zastupnik Heinkena, Karlovačkog piva, kao i brojnih brendova alkoholnih i bezalkoholnih pića.

Slijedi još jedna naftna kompanija – G-Petrol Sarajevo (529 miliona KM). Dominaciju trgovaca naftom nastavlja Hifa-Oil na osmoj poziciji (519 miliona KM), slijedi je Petrol BH Oil Company (509 miliona KM).

Na kraju liste deset najvećih kompanija u Federaciji BiH u prošloj godini su dvije kompanije s većinskim vlasništvom Vlade Federacije BiH – Elektropivreda HZHB (465 miliona KM) i BH Telecom (461 miliona KM).

U odnosu na prošlogodišnji poredak vidljiv je izostanak ugašenog mostarskog Aluminija koji je u 2018. godini zauzimao visoku petu poziciju s prihodom od 530 miliona KM.

Nova kompanija u društvu najvećih po ukupnom prihodu je G-Petrol (predstavništvo Gazproma za FBiH), koji je imao skok prihoda od čak 177 miliona KM.

Određen pad prihoda u odnosu na 2018. godinu imaju zenički Arcelormittal, Hifa-Oil, Petrol Oil Company i BH Telecom.

Na listi najvećih kompanija po ukupnom prihodu dominiraju firme koje se bave trgovinom, posebno one iz sektora naftnih derivata i uslugama. Osim velikih javnih kompanija za proizvodnju električne energije i zeničkog Arcelormittala, proizvodni sektor nije zastupljen.

Za više informacija i analiza prijavite se na : https://test.lrcbh.com/

Piše: Irena Vasić-Dobrić