Novosti

SAD: Više od tri miliona novih zahtjeva za isplatu naknade za nezaposlenost


U prošloj je sedmici približno 3,17 miliona građana podnijelo zahtjeve za isplatu naknade, pokazali su sezonski prilagođeni podaci američkog ministarstva rada.

Najnovije brojke navode na zaključak da je val otpuštanja zahvatio i druge segmente privrede, pored onih baziranih na izravnom kontaktu s potrošačima.
Broj zahtjeva smanjen je tako petu sedmicu zaredom. U sedmici ranije, prema revidiranom podatku ministarstva, zabilježeno je gotovo 3,85 miliona zahtjeva.

“Priliv zahtjeva za isplatom naknada smanjuje se, no ostaje na razinama nezamislivima još unatrag nekoliko mjeseci”, rekao je Joel Naroff, glavni ekonomist u Naroff Economicsu.

“Broj nezaposlenih trebao bi nastaviti rasti, čak i uz polagano ponovno pokretanje privrednih aktivnosti, budući da sada zaposlenike otpuštaju i lokalne vlasti i kompanije, nakon što njihovi pokušaji da održe postojeće stanje nisu urodili plodom”, dodao je.

Od sredine marta ukupno je približno 33 miliona Amerikanaca zatražilo isplatu naknade za nezaposlene.

Najnoviji podaci podupiru mišljenje ekonomista da će se SAD dugo oporavljati od posljedica mjera karantene koje su uvedene sa ciljem suzbijanja epidemije koronavirusa i gotovo su potpuno paralizirale privredu.

U prvom je kvartalu tako zabilježen najveći pad američke privrede od duboke krize u razdoblju između 2007. i 2009., podsjeća Reuters.