Industrija

Rast potražnje za naftnom ne prije 2021.


Rast potražnje za naftom mogao bi se obnoviti najranije 2021. godine, smatraju stručnjaci The Boston Consulting Groupa (BCG).
Prema njihovim procjenama, potražnja će padati do kraja 2020. godine, iako u manjoj mjeri nego što se očekuje u drugom tromjesečju. U takvim okolnostima zemlje OPEC-a + možda će morati smanjiti proizvodnju i više nego što je dogovoreno sporazumom u aprilu, prema kojem smanjuju proizvodnju za 9,7 milijuna barela dnevno u maju do juna i za 7,7 milijuna barela dnevno do kraj godine.

S izuzetkom Iraka za vrijeme UN-ovih sankcija devedesetih, ni jedna članica OPEC-a + nije se suočila s padom potražnje poput ovoga“, kaže se u BCG-ovoj studiji.

Prema njihovom mišljenju, nijedna zemlja izvoznica nafte neće moći izbjeći proračunska rezanja, jer se cijene neće oporaviti dovoljno tako da to ne utječe na  prihode barem do 2021. godine.

Naftne i plinske kompanije aktivno se prilagođavaju trenutnoj situaciji. Mnoge od njih će, kako se navodi, zadržati rad od kuće nekih zaposlenika i nakon uklanjanja karantene.

Partner BCG-a Vladimir Rogov kaže da će mnogi investicijski projekti, čak odobreni prije krize, biti preispitani.

Najvjerovatnije će proizvodnja teške nafte u Kanadi gotovo potpuno prestati.  Ruski planovi na Arktiku mogu se naći pod pritiskom. Prema sadašnjim cijenama, vrlo je teško postići ekonomsku učinkovitost procesa “, zaključio je direktor i partner BCG-a.