Novosti

U Srbiji se 18. maja otvara aviosaobraćaj


U Srbiji je trenutno smanjen procenat otkrivenih slučajeva kovida 19, ali je virus, iako oslabljen još prisutan. Usvojene su preporuke za ulazak u Srbiju, 18. maja se otvara aviosaobraćaj.

Doktor Srđa Janković kaže da će biti potreban negativan rezultat na testu ne stariji od 72 sata. On nije apsolutno pouzdan, ali će zaustaviti procentualno veliki dio osoba moje mogu da prenesu virus. Očekuju nas i visoke temperature.

“U prostoru gde boravi više ljudi, uputno je ne koristiti klimu jer to može biti jedan od puteva prenošenja kapljične infekcije, a gde su ukućani to je diskutabilno, možda minimalno doprinosi riziku“, kaže Janković.

Neki se drže preporuka struke, a neki ne nose rukavice i maske. Janković ukazuje da je bitna zabrana okupljanja većeg broja od 20 osoba.
Takođe podvlači da je potrebno držanje distance od dva metra gdje je moguće i nošenje rukavica i maski kada do kontakata mora doći.

Prošlo je vrijeme kada su restriktivne zabrane bile svrsishodne, odigrale su važnu ulogu – sada imaju važnu ulogu imaju preporuke kako da se svi ponašamo složno i solidarno i sprovedemo ovaj posao zaštite ljudskih života kraju“, zaključio je Janković.