Tema u fokusu

Helena Vital uskoro otvara ljekarnu – samoposlugu


Uopće nismo osjetili pad prometa, čak smo imali i 25 posto veći promet nego u istom periodu prošle godine, kazao nam je Mario Marković, direktor ljekarne Helena Vital.

Jedna od rijetkih industrija koje su i za vrijeme pandemije koronavirusa radile bez prestanka i poslovale jako dobro, je farmaceutska industrija.

Tako je i ljekarnička zdravstvena ustanova Helena Vital iz Čapljine ostvarila poslovne rezultate bolje nego u istom periodu prethodne godine.

Proizvodi koje nema niko drugi

„Mi uopće nismo osjetili pad prometa, čak smo imali 25 posto veći promet nego u istom perodu prošle godine. Najviše smo za vrijeme pandemije prodavali neke osnovne lijekove, koje su ljudi kupovali masovno, više iz straha nego iz potrebe ja bih rekao“, kazao je Mario Marković, direktor ljekarne Helena Vital.

Ljekarnička zdravstvena ustanova Helena Vital osnovana je 2011. godine i trenutno ima dvije poslovne jedinice, jednu u Čapljini, a drugu na području općine Stolac.

Imaju devet zaposlenih, a rade samo za domaće tržište.

Kako nam je kazao Marković, među više od pet hiljada proizvoda koje ima ova ljekarna nalaze se i proizvodi koje nema niko drugi.

Pandemija koronavirusa nije negativno uticala na njihovo poslovanje, ali zbog nesigurnosti još uvijek ne mogu da otvore novu poslovnu jedinicu.

„Već godinu i po pripremamo novu poslovnu jedinicu, odmah preko puta ove koju trenutno imamo u Čapljini. To će biti nešto sasvim novo i drugačije na tržitu BiH. Naime, na 250 kvadratnih metara otvaramo ljekarnu koja će biti u vidu samoposluge. Naravno da kupci neće moći uzimati lijekove samo tako, ali će moći uzeti neke druge proizvode, kao što su dodaci prehrani, paste za zube, magnezij i slični proizvodi. Prije nekoliko dana stavili smo jarbole sa zastavama na kojima je logo naše firme i sada samo čekamo da vidimo kako će se dalje odvijati situacija sa pandemijom“, istakao je Marković.

Posao za nove radnike

S obzirom na to da otvaraju novu poslovnu jedinicu, to znači i posao za neke nove radnike, ali, kako nam je kazao Marković, „danas nije lako naći kvalifikovane i dobre radnike“.

Međutim, nekako uspijevaju.

Za naredni period nemaju nekih velikih planova, nadaju se samo da će što prije moći otvoriti novu poslovnu jedinicu i svojim kupcima ponuditi nešto novo i drugačije.

Očekuju da će njihovo poslovanje i dalje biti dobro, a nema razloga da tako i ne bude.