Novosti

Prodaja kuća u SAD-u pala najniže u devet i po godina


Prodaja kuća u Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) pala je u maju na najniži nivo u devet i po godina.

Na taj način su podržana sumorna očekivanja o oštrom padu na tržištu nekretnina u drugom kvartalu, a što je uzrokovano pandemijom koronavirusa i zaključavanjem ekonomije.

Izvještaj Nacionalnog udruženja nekretnina u ponedjeljak je pokazao i najmanji godišnji rast cijena kuća u više od osam godina.

Pad prodaje postojećih kuća odražavao je zatvaranje ugovora zaključenih u martu i aprilu, kada je gotovo cijela država bila zatvorena kako bi usporila širenje respiratornih bolesti.

Budući da su se zahtjevi za stambene kredite posljednjih sedmica povećali na najveći nivo u 11 godina, usred rekordno niskih stopa hipoteke, maj je vjerovatno donio nanjiži nivo u kontekstu postojećeg tržišta tržište stanova.

Podaci iz prošle sedmice pokazali su snažan oporavak građevinskih dozvola u maju.

Skoro 20 miliona ljudi je nezaposleno, dok ponuda stambenih kuća ostaje vrlo oskudna.

Prodaja postojećih kuća pala je 9,7 odsto na sezonski prilagođenu godišnju stopu od 3,91 miliona jedinica prošlog mjeseca, najniži nivo od oktobra 2010.

To je bio treći uzastopni mjesečni pad.

Ekonomisti koje je anketirao Reuters predviđali su da će prodaja postojećih kuća u maju pasti tri odsto, na stopu od 4,12 miliona jedinica u maju.

Preprodaje kuća, koje čine oko 90 odsto američke prodaje kuća, smanjile su se u maju 26,6 odsto na godišnjem nivou, što je najveći godišnji pad od 1982.

U maju je na tržištu bilo 1,55 miliona kuća koje su imale vlasnika, što je 18,8 odsto manje nego prije godinu.