Novosti

Qantas Airlines dijeli šest hiljada otkaza


Qantas Airlines će smanjiti broj zaposlenih za najmanje 20 odsto i namjerava da prikupi do 1,3 milijarde USD kapitala u okviru ambicioznog plana uštede troškova, koji je donešen zbog pandemije koronavirusa.

Australijska aviokompanija je takođe saopštila da će prizemljiti 100 letjelica na period do 12 mjeseci i odmah “penzionisati” ostatak flote aviona boing 747, šest mjeseci prije planiranog roka, s obzirom na ograničenja putovanja koja je nametnula globalna zdravstvena kriza.

Generalni direktor kompanije Alan Joyce saopštio je da Qantas smatra realnim da međunarodni letovi neće biti obnovljeni u većem obimu do jula naredne godine.

Trogodišnji plan štednje, pored uštede rashoda za gorivo u iznosu do 15 milijardi USD, predviđa i prvo Qantasovo prikupljanje kapitala na tržištu u posljednjih nešto više od deset godina.

Najavljeno je otpuštanje šest hiljada od ukupno 29 hiljada zaposlenih u svim sektorima kompanije, pri čemu će otprilike polovina biti administrativno i zemaljsko osoblje na aerodromima, a ostatak mješavina kabinskog osoblja, inženjera i pilota.

Pored toga, 15 hiljada radnika će ostati na prinudnim odmorima sve dok Qantas ne počne da povećava broj letova.