Tema u fokusu

Kompanije iz Livna, Tomislavgrada i Prozor-Rame oprihodovale 470 miliona KM


Kada govorimo o privredi u Hercegovini, nekako su uvijek u fokusu kompanije iz Mostara, Širokog Brijega… i vrlo često zanemarujemo privrednike iz manjih općina koji itekako doprinose razvoju domaće ekonomije.

Zbog toga smo odlučili ‘pročešljati’ posljednje finansijske završne izvještaje koje su kompanije predale nadležnoj agenciji (FIA) i uradili smo analizu poslovanja u Livnu, Tomislavgradu i Prozor-Rami.

Za potrebe projekta ”100 najvećih u Bosni i Hercegovini”, koji tradicionalno organiziraju Poslovne novine u saradnji sa partnerima i Vanjskotrgovinskom komorom BiH, i analitičkim partnerom LRC-om, najvećom i najstarijom bonitetnom agencijom u državi, urađen je presjek stanja privrede u ove tri lokalne zajednice.

U protekloj godini u Livnu je poslovalo 236 kompanija – sedam manje nego godinu ranije, ali to nije uticalo na najvažnije finansijske pokazatelje. Ove firme povećale su broj zaposlenih sa 1.944 na 2.022, što je značilo i veći prihod. On je, naime, rastao sa 177 miliona KM na 194 miliona KM, što je odličan rast za ovaj kraj. Veći prihod uticao je i na povećanje izvoza (sa 18 miliona i 300 hiljada KM na 19 miliona 179 hiljada KM), a sve to odrazilo se i na veću ukupnu dobit. Ona je rasla sa 3,2 milona KM na čak 5,8 miliona KM.

U Livnu posluju 194 kompanije koje se svrstavaju u kategoriju onih koje ostvaruju prihod do 500.000 KM, njih 33 prave prihode do 5 miliona KM, a devet firmi može se pohvaliti da su u 2019. godini ostvarili prihod veći od 5 miliona KM.

Najuspješnije kompanije po ukupnom prihodu su: Pavić d.o.o., Ivanović d.o.o., Zabrišće d.o.o., Županijska bolnica dr. fra. Mihovil Sučić i Livnoputevi d.o.o. Kada pogledamo segment ukupne dobiti, listu predvodi Ivanović d.o.o., a slijede: Zabrišće d.o.o., Oskar Pharma d.o.o., G&M Semren d.o.o. i Vrtlarija Šarić d.o.o..

Slična situacija je i u Tomislavgradu gdje je u protekloj godini poslovalo 239 kompanija, dvije više nego godinu radnije. Broj zaposlenih rastao je sa 1.744 na 1.787, a prihod je povećan sa 236 miliona KM na 263 miliona KM. Rast prihoda pratio je i rast izvoza (sa 53,6 miliona KM na 60,7 miliona KM), ali je zato ukupna dobit smanjena sa 8,3 miliona KM na 7,9 miliona KM.

Broj kompanija koje su u kategoriji onih koje prave do 500 hiljada KM prihoda je 167, njih 60 ostvaruje prihod do pet miliona KM, a 12 firmi ostvarile su prihod iznad tog iznosa.

Listu najuspješnijih kompanija po prihodu predvodi Athabasca Investment d.o.o., a dalje slijede: Kamensko d.o.o., Papić d.o.o., BTG d.o.o. i Nevistić Commerce d.o.o.. Najveću dobit u protekloj godini ostvarila je Farma Tomislavgrad d.o.o., na drugom mjestu je F.L. Wind d.o.o., treći na listi je Vision d.o.o., četvrti je Papić d.o.o., dok se na peto mjesto pozicionirao Kamensko d.o.o..

Najmanja općina u ovoj analizi je Prozor-Rama, a na ovom području poslovala je 113 kompanija – jedna manje u odnosu na 2018. godinu. Prošle godine zapošljavale su ukupno 648 osoba, što je za 19 više kada poredimo posljednje dvije godine. Rast broja zaposlenih u ovom slučaju nije utjecao na pozitivne rezultate kada govorimo o prihodu. Prihod u 2019. iznosio je 39 miliona KM – u odnosu na 42,5 miliona godinu ranije. Izvoz je također smanjen sa 5,5 na 4,5 miliona KM, ali je ukupna dobiti porasla sa 952 hiljade na 1,7 miliona KM.

U ovoj sredini nijedna kompanija ne pravi prihod veći od pet miliona KM, dok njih 92 prihoduju do 500.000 KM, a 21 do pet miliona KM.

Najviše je uprihodovao JKP Vodograd, a slijede: Alf Market d.o.o., Dom zdravlja Rama, Šumski plod d.o.o. i Rama-Tex.

Upravo je Rama-Tex najuspješnija kompanija kada govorimo o ukupnoj dobiti, a prate je Alf Market, Ecco Crima, MB Klamer i Petričević.

Podsjetimo, sve kompanije koje se nalaze na nekoj od rang-lista „100 najvećih“ mogu dobiti pravo korištenja digitalnog pečata „100 najvećih u BiH“, a to je način da jasno i nedvosmisleno poruče klijentima, poslovnim partnerima i društvenoj zajednici da pripadaju grupi najznačajnijih kompanija u našoj državi.