Slovenija upozorena zbog nejednakih plata muškaraca i žena

Slovenija upozorena zbog nejednakih plata muškaraca i žena

Evropski komitet za socijalna prava upozorio je Sloveniju na nespoštovanje prava na jednaku platu i mogućnosti na radnom mjestu bez obzira na pol.

Razlika u platama između polova znatno se povećala u Sloveniji u periodu od 2010. do 2017. godine, navodi slovenačka agencija STA.

Komitet je utvrdio da u Sloveniji postoje kršenja principa jednake plate za jednak rad uprkos tome što je zemlja primenjivala odgovarajuće zakonodavstvo.

Kršenja uključuju nedostatak pristupa efikasnoj pravnoj pomoći i nedostatak transparentnosti plata koja je potrebna za upoređivanje plata muškaraca i žena.

Navodi se i da Slovenija krši član 20c Povelje jer nema dovoljno napretka u borbi protiv razlike u platama polova, odbor se jednoglasno saglasio.

Prema relevantnim podacima Evrostata, radnice u Sloveniji suočile su se s razlikama u platama od osam odsto u 2017. godini, dok je prosjek EU iznosio 16 odsto.

Ipak, jaz se produbio na nivou EU najviše u Sloveniji u periodu od 2010. do 2017. godine, jer je taj broj iznosio svega 0,9 odsto u 2010. godini, i bio najniži u EU u to vrijeme.

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.