Tema u fokusu

Tropic ribarstvo Ribnjak Janj investirao tri miliona KM u modernizaciju pogona za preradu ribe


Lider u proizvodnji i preradi kalifornijske pastrmke u BiH i regionu, kompanija Tropic ribarstvo Ribnjak Janj d.o.o. Banja Luka, plasirat će polovinom septembra 2020. na tržište nove proizvode svježe ribe i ribljih prerađevina u vrhunskoj MAP i SKIN tehnologiji pakiranja.

Ovim najsavremenijim načinom MAP (modified atmosphere packaging) pakiranja, svježa riba se čuva u mješavini ugljičnog dioksida, kisika i dušika koja usporava njeno propadanje, pa se njena svježina i kvalitet zadržava i do 14 dana.

A zahvaljujući SKIN tehnologiji, vrlo tanka foliija pakovanja milimetarski prijanja uz proizvod, što ga čini vizualno atraktivnim i sprječava bilo kakav vanjski utjecaj, čime kompanija Ribnjak Janj dodatno pokazuje svoju opredijeljenost za isporuku bezbjednih i kvalitetnih proizvoda kupcima.

Prema riječima Zorana Tepića, generalnog direktora kompanije Ribnjak Janj d.o.o. Banja Luka, plasman novih proizvoda svježe ribe i ribljih prerađevina u MAP i SKIN pakiranju omogućen je zahvaljujući vlastitoj investiciji od ukupno 3 miliona KM.

“Investicijom od dva miliona KM u 2020. godini je urađena rekonstrukciju jednog od ribnjaka, kao i rekonstrukcija i opremanje pogona za preradu ribe. Mi smo još u 2019. započeli dvogodišnji ciklus investicija, kako bi u ovoj godini mogli ponuditi nove proizvode kako za domaće, tako i za inostrano tržište. Vrijednost realizovanih investicija u 2019. iznosi milion KM, a odnosi se na nabavku mašina za čišćenje i pakovanje ribe, opreme na ribnjacima, kao i novog specijalizovanog vozila za prevoz žive ribe“, kaže Tepić.

Ukupna godišnja proizvodnja 1350 tona pastrmke

Kompanija Ribnjak Janj d.o.o. Banja Luka jedini je aktivni izvoznik ribe iz BiH na tržište Evropske Unije, na kome je prisutna već 10 godina.

Takođe, ova kompanija izvozi i na tržište zemalja CEFTA, na kome je prisutna duže od 20 godina.

„Naša ukupna godišnja proizvodnja iznosi 1350 tona pastrmke sa tendencijom godišnjeg rasta od 10 posto. Izvoz čini preko 60 posto naše ukupne proizvodnje. Strateški smo opredijeljeni ka izvozu i veoma smo zainteresovani za pronalaženje stranih partnera u svom daljem razvoju“, istaknuo je Tepić.

Najvažniji brend kompanije Ribnjak Janj je „Tropic ribarstvo“, kako se i zvala kompanija do 2013. godine.

Tropic ribarstvo je osnovano 1996. godine u Banja Luci.

Danas je Tropic ribarstvo vodeći brend u proizvodnji i preradi kalifornijske pastrmke u regionu i šire.

„Sva pastrmka je proizvedena na izuzetno čistim rijekama i prerađena pod visokim standardima, u strogo kontrolisanim uslovima sigurnosti hrane. Pogon za preradu ribe ima kapacitet od 2000 tona proizvoda od ribe i specijalizovan je za pripremu očišćene pastrmke, fileta ribe, dimljene pastrmke i pljeskavica od fileta pastrmke. Naši proizvodi su prisutni na tržištima regiona, ali i na tržištima Italije, Rumunije, Njemačke i Švicarske“, s ponosom ističe Tepić, dodajući da pogon za preradu ribe posjeduje IFS i HACCP certifikate.

Prihod od 9,3 miliona KM u 2019.

Osnovna djelatnost kompanije Ribnjak Janj d.o.o je slatkovodna akvakultura, koja obuhvata proizvodnju, preradu i prodaju ribe i ribljih proizvoda i u kojoj su prvi na rang listi po ostvarenom prihodu u 2019..

„Povećanjem efikasnosti poslovanja u 2019. godini postigli smo najbolje poslovne rezultate do sada, koji se ogledaju u ostvarenom prihodu od 9,3 miliona KM i neto dobiti od 1,5 miliona KM. Ostvaren je rast prihoda za 19 posto u odnosu na 2018.“, naglasio je Tepić.

Pandemija izazvana virusom COVID-19 negativno se odrazila i na poslovanje kompanije Ribnjak Janj, jer je u aprilu ove godine došlo do pada prometa od 70 posto, a na nivou prvog kvartala 35 posto ukupnog prometa.

„Poteškoće u poslovanju izazvane pandemijom značajno su uticale na naše poslovanje, uzimajući u obzir da nam izvoz u ukupnom prometu učestvuje više od 60 posto. Radnike nismo otpuštali i donijeli smo odluku da ćemo u narednom periodu nastojati da sva radna mjesta zadržimo. Nemamo namjeru obustavljati realizaciju planiranih projekata za 2020 godinu i nastavljamo ciklus planiranih investicija“, rekao je Tepić.

Piše: Irena VASIĆ-DOBRIĆ