Novosti

BHANSA se zadužuje za 15 miliona KM


Agencija za pružanje usluga u zračnoj plovidbi Bosne i Hercegovine BHANSA putem javne nabave želi se kreditno zadužiti kako bi premostila tešku finansijsku situaciju nastalu nakon zastoja avionske industrije usljed pandemije.

Javna nabava BHANSA je opisana “nabavkom usluge kreditnog zaduženja”, a rok za prijem ponuda banaka je 31. avgust ove godine.

Iz BHANSE su potvrdili da dižu kredit u iznosu od 15 miliona KM.

“Uvažavajući trenutnu situaciju u kojoj se nalazi civilno zrakoplovstvo u svijetu i Evropi, kao i situaciju u kojoj se nalazi BHANSA, a tu poglavito mislimo na smanjenje prihoda od 35,7 miliona KM, bit će neophodni dodatni izvori finansiranja odnosno kreditno zaduženje. Ovim zaduživanjem bi se uz ostale prihode Agencije osigurao kontinuitet sigurnog pružanja usluga u zračnom prometu, održavala ključna oprema, kao i sačuvala radna mjesta”, kazao je za hercegovina.info Rade Zucić, stručni saradnik za odnose s javnošću BHANSA-e.

“U cilju očuvanja solventnosti i sposobnosti izvršavanja kratkoročnih obaveza, Agencija planira osigurati dodatne izvore finansiranja kroz kreditne linije kod komercijalnih banaka, kroz postupak javne nabavke, i to dugoročnog kredita za poslovno finansiranje u vrijednosti 10 miliona KM, s rokom otplate od 36 mjeseci i grejs periodom od 12 mjeseci (12 mjeseci grace period i 24 jednaka mjesečna anuiteta) za održanje likvidnosti odnosno za podmirivanje obaveza prema dobavljačima za preuzete obaveze, te dugoročnog kredita za finansiranje ulaganja u osnovna sredstva u maksimalnoj vrijednosti do 5 miliona KM), s rokom otplate od 60 mjeseci i grace periodom od 12 mjeseci (12 mjeseci grace period i 48 jednakih mjesečnih anuiteta) za finansiranje planiranih kapitalnih investicija Agencije”, potvrdio je Zucić.

Zbog novonastale krize smanjene su i plate radnicima, a planirani su i drugi rezovi.