Novosti

Britansko-japanski trgovinski sporazum do kraja avgusta


Velika Britanija i Japan su postigli suštinski dogovor u većini oblasti za budući bilateralni trgovinski sporazum poslije Brexita i ubrzaće pregovore, saopštio je japanski ministar spoljnih poslova Toshimitsu Motegi.

“Dogovorili smo se da ubrzamo razgovore s ciljem da do kraja avgusta postignemo okvirni sporazum“, rekao je Motegi u Londonu na virtuelnom brifingu za novinare, poslije sastanka sa britanskim pregovaračima.

Prethodno je Financial Times izvijestio da London u sporazumu ostaje pri stavu za veći pristup japanskom poljoprivrednom tržištu.

“Trgovinski pregovori između Velike Britanije i Japana su blizu postizanja sporazuma, ali Britanci istrajavaju na pristupu poljoprivrednom tržištu. Tržište svinjetine”, pitao je FT u objavi, pozivajući se na tvit britanske ministarke trgovine Liz Truss.

Japan je vodeći ulagač u britansku industriju, posebno u sektor potrošačke elektronike i u automobilsku industriju.

Prema britanskim podacima, ukupna vrijednost bilateralne trgovine u prošloj godini iznosila je 31,6 milijardi GPB, odnosno 41,16 milijardi USD.

Velika Britanija, koja je formalno napustila Evropsku uniju u januaru i ima tranzicioni period do 31. decembra, nastoji da postigne dogovor s Tokijom koji će se temeljiti na trgovinskom sporazumu između EU i Japana iz prošle godine.