Novosti

Europske berze u plusu treći dan zaredom


Na europskim berzama u utorak prijepodne najvažniji indeksi su porasli već treći trgovinski dan zaredom, a najviše se ulaže u dionice senzitivne na izmjenu gospodarskog ciklusa jer se investitori nadaju oporavku nakon koronakrize, koji bi trebali potaknuti i novi fiskalni poticaji.

Paneuropski Stoxx 600 indeks bio je oko 9,30 sati na dobitku 1,2 posto, a rastom cijena predvodile su dionice putničkih, energetskih i rudarskih kompanija, odnosno tzv. cikličkih dionica, koje prate gospodarski ciklus.

Istodobno, frankfurtski DAX ojačao je 1,4 posto, na 12.864 boda, a pariški CAC za 1,8 posto, na 4.997 bodova. Znatno je porastao i londonski Ftse indeks i to za 1,4 posto, na 6.135 bodova, unatoč podatku o najvećem skoku broja nezaposlenih u drugom tromjesečju u Britaniji još od 2009. godine, za 220.000.

Podatak da je prodaja vozila u Kini tokom sedmog mjeseca porasla 16,4 posto na godišnjoj razini, ostvarivši rast četvrti mjesec zaredom od početka otvaranja gospodarstva nakon koronakrize, potaknula je i kupnju dionica automobilskih kompanija, pa je taj sektor u prosjeku ostvario rast od 2,8 posto.