Tema u fokusu

GS – Tvornica mašina Travnik investirala 4 miliona KM u velike alatne strojeve


Nakon izvršene privatizacije na temeljima pogona za remont mašina na Slimenima, nekadašnjeg velikog poslovnog sistema Bratstvo 2004. godine sa 52 zaposlenika, 400.000 eura godisnjeg prihoda i 5 posto izvoza, GS – Tvornica mašina Travnik danas ostvaruje promet veći od 16 miliona eura uz udjel izvoza od 98 posto.

Danas je tvornica u većinskom vlasništvu porodične kompanije Global Sourcing GmbH iz Regensburga u Njemačkoj, na čelu sa Snježanom Koepruner.

Prema njenim riječima, zahvaljujući tome što svu svoju dobit reinvestiraju u poboljšanje poslovnih procesa, ostvarili su zavidan tehnološki razvoj. Tako su u 2019. godini investirali u velike alatne strojeve i to oko 4 miliona KM.

„Ono što nas čini drugačijim i boljim od ostalih u našoj branši je u prvom redu veća investicija u znanje, mlade kadrove i razvoj tehnologije. Imamo izuzetno dobro povezana informatička znanja sa tehnološkim procesom. To nam omogućuje bolje praćenje troškova proizvodnje, termina isporuke i kvaliteta naših proizvoda. Dakle osigurava nam dugoročno konkurentnost na evropskom tržištu“, kaže Koepruner.

Još jedan od faktora koji utiče na uspjeh ove renomirane kompanije je i odnos prema zaposlenicima.

„Našu socijalnu politiku, u državi u kojoj je to nepoznanica, zaposlenici prepoznaju i to nam kroz predani rad višestruko vraćaju. A zadovoljan radnik je najbolja garancija za uspjeh“, istaknula je direktorica GS-TMT.

Nastavljajući stoljetnu tradiciju obrade metala u središnjoj Bosni, u GS-TMT-u primjenjuju visoke standarde u proizvodnji mašinskih dijelova. Rade uglavnom zavarene konstrukcije sa mehaničkom obradom i antikorozivnom zaštitom za vodeće evropske kompanije na polju strojogradnje.

„Naši proizvodi nalaze se u bagerima firme LIEBHERR, Siemensovim brzim vlakovima, obradnim centrima firme GROB, linijama za offset i flexo tisak firme Windmüller & Hölscher, proizvodnim linijama za tisak i štancanje papirne ambalaže firme BOBST, liniji za zavarivanje automobila Mercedes koje smo proizveli i u Bremenu montirali sa firmom FFT, transportnim sistemima za rezače metala za firmu Messer Cuting & Wellding, modernim presama firme Salvagnini itd.“, objašnjava Koepruner.

U kompaniji GS-TMT ističu da im je imperativ visok kvalitet njihovih proizvoda koje kupci, bez prethodnih kontrola, mogu ugraditi u najmodernija tehnološka rješenja.
„Biti A dobavljač je naš najvažniji cilj kvaliteta. A to znači da našim kupcima isporučujemo traženi kvalitet u traženom roku. Time nas kupci tretiraju kao dio vlastite proizvodnje i u vremenima krize, kao što je pandemija COVID-19, sve čine kako bi nam pomogli da preživimo sa što manje štete“, naglasila je direktorica GS –TMT.
Značajan utjecaj na poslovanje GS Tvornice mašina Travnik u ovoj godini imala je u prva tri mjeseca kriza u automobilskoj industriji, a onda i pandemija COVID-19.

„Kriza u automobilskoj industriji smanjila nam je prihod za 12 posto. Slijedeći udar na prihod osjetili smo zbog pandemije koronavirusa, kada nam je prihod u 2. kvartalu ove godine smanjen za 26 posto. Ukupni pad prihoda u prvih 6 mjeseci bio je 19,04 posto, dok je dobit smanjena za gotovo 26 posto u odnosu na isti period prošle godine“, kaže Koepruner.

Na smanjenje prihoda od 26 posto u GS-TMT su reagirali smanjenjem plata za 25 posto svim zaposlenicima.
„Jedno nismo smjeli dozvoliti da poslujemo sa gubitkom. Na sreću, uz veliko razumijevanje većine naših radnika, pogotovo rukovodećeg kadra, to nam je i uspjelo“, istaknula je Koepruner.

Problem viška zaposlenika, usljed Corona krize u ovoj kompaniji riješili su na više načina.
„Dio radnika je, uz zatvaranje staža iz drugih kompanija i otpremninu od 10.000 KM, prijevremeno penzioniran, dio prekvalificiran na druge projekte, a dio zaposlenika koji je zbog nedostatka posla bio na minimalcu, iz straha da će ostati bez posla, otišao sam“, dodaje direktorica GS-TMT.

Globalna kriza u 2020. poremetila je i ostvarenje mnogih poslovnih planova GS -TMT, pa su odlučili da sačekaju i vide kako će se stvari u svjetskoj ekonomiji dalje razvijati.
„Što se tiče izvršenja poslovnog plana, mislim da nam u 2020. to neće poći za rukom. Slijedeće godine ćemo vidjeti kako dalje i kako će se razvijati recesija“, rekla je Koepruner.

Piše: Irena Vasić – Dobrić

Poslovne novine