BiH

Energy Globe Award za električno vozilo proizvedeno u BiH


Projekt EVO-električno vozilo GS Tvornice mašina Travnik dobitnik je nagrade koja promoviše očuvanje životne sredine Energy Globe Award.

Energy Globe Award je inicijativa iz Austrije, a nagrada je u organizaciji ureda Trgovinskog savjetnika austrijske ambasade uručena u Sarajevu.

Osim GS -Tvornice mašina Travnik iz BiH je nagrada pripala i Centru za životnu sredinu Banja Luka  za inicijativu „Spasimo Plavo srce Evrope“. Riječ je o inicijativi za očuvanje rijeka u regionu.

Trgovinska savjetnica austrijske ambasade Martha Suda kazala je da se vozilo EVO zbog svojih karateristika, veličine pokazalo kao optimalno rješenje za transport robe u urbanim sredinama.

Rukovodilac razvoja u tvornici mašina GS Travnik Denis Bešić kazao je da je ova nagrada veliki podstrijek te da uliva dosta elana za daljnji rad. On je naveo da je ideja projekta električnog vozila EVO počela prije tri godine.

– Cilj je bio napraviti vozilo koje bi bilo funkcionalno u urbanim sredinama, velikim centrima, gdje problem dostave tereta predstavljaju kamioni. Sad smo u finalizaciji projekta – kazao je Bešić.

On je također kazao da će se to vozilo moći vidjeti na ulicama bh. gradova.

EVO vozilo ima makismalnu nosivost 300 kg, a može do pređe do 100 kilometara.

Voditeljica  tima koji je realizovao taj projekt  Lejla Zvrko-Spahić  kazala je da bi, prema planu, to vozilo na bh. ulicama moglo biti početkom 2025. godine.

Fena