Industrija

Ugroženi vinari u BiH: Domaće stoji, a uvozi se strano


Ovogodišnja berba grožđa treba početi, a još nema konkretnih mjera u zaštiti domaće proizvodnje koja je teško pogođena pandemijom. Hercegovački vinari nemaju mjesta u podrumima za ovogodišnje grožđe i vino. Na domaćem tržištu svake godine za vrijeme berbe pojavi se uvozno grožđe.

Berba na mostarskom vinogorju tek je počela. U vinogradima je mehanizacija, bere se strojno s uz minimalnu fizičku radnu snagu. Ovogodišnja berba bit će natprosječna i po kvaliteti i količini, a u podrumima nema prostora za novo vino.

Koliko ćeto to remetiti kapacitete naših proizvođača, o tome treba govoriti, ja sam spreman da govorim prije svega misleći na zabranu uvoza grožđa u BiH za proizvodnju vina“, kazao je Košarac Staša ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH

I dok je zabrana uvoza neizvjesna, uvoz je moguće ograničiti. Državno ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa proslijedilo je uputsva za pojačane mjere kontrole uvoza grožđa te ih uputila nadležnim državnim i entitetskim insititucijama. Dio tih prijedloga odnosi se i na zdravstvenu ispravnost.

“Gdje će svaku pošiljku obavezno pratiti nalaz akreditirane ustanove na ostattke pesticida i teških metala”, kazao je Hajrić Džemil direktor Agencije za sigurnost hrane BiH

Bez entitetskog usuglašavanja te mjere ne mogu stupiti na snagu. Federalno ministarstvo poljoprivrede dalo je saglasnost na predložene upute, mišljenje iz RS još se čeka. Velika su očekivanja od inicijative za zabranom i kontrolom uvoza grođža. Hercegovački vinari i vinogradari u tome vide spas domaće proizvodnje. 2020 godina bit će upamćena po vrhunskoj berbi ali i borbi za opstanak.