Novosti

Bosanskohercegovačke firme traže njemačke partnere


BANJALUKA, SARAJEVO – Na ovogodišnjem regionalnom projektu “Njemačka inicijativa za pronalaženje dobavljača u zemljama zapadnog Balkana”, koji se održava od 8. do 22. septembra u online formatu, iz Bosne i Hercegovine učestvuju 34 firme.

U programu ukupno učestvuju 152 firme iz regiona, od čega 52 iz Srbije, s najvećim brojem učesnika, te 30 njemačkih firmi.

Zainteresovane njemačke kompanije dolaze pretežno iz metaloprerađivačkog sektora, dobavljačkog sektora za auto-industriju, sektora prerade i proizvodnje materijala od plastike.

Iako ove godine ne učestvuje u inicijativi, Ivo Marić, direktor “Sim Technika” iz Kotor Varoša, za njemačke privrednike ima samo riječi hvale.

Saradnja s njima je jako uspješna jer posao rade odgovorno i veoma kvalitetno. Poštuju se termini i rokovi. Kada uspijete pokazati da imate ove kvalitete, sva vrata su vam kod njih otvorena. I naravno, najvažnije je da ste konkuretni s cijenom”, rekao je Marić.

Na internet stranici Njemačke privredne komore u Srbiji kažu da je najveći broj firmi, osim iz metalske i oblasti prerade plastike, još i iz oblasti elektromaterijala i vještačkih materijala, a ima nekoliko preduzeća iz oblasti građevine i energetike.

Nezavisne novine