Novosti

HNK preuzima kamate na kredite Razvojne banke FBiH


Hercegovačko-neretvanski kanton prvi u Federaciji preuzima kamate na kredite Razvojne banke FBiH za likvidnost privrednicima i obrtnicima za ublažavanje posljedica izazvanih pandemijom kroonavirusa.

Protokolom o saradnji u vezi sa kreditnom linijom su u Sarajevu potpisali Nevenko Herceg, premijer HNK i Semir Fejzić, v. d. predsjednika Uprave Razvojne banke FBiH.

Hercegovačko-neretvanski kanton je prvi Kanton u FBiH potpisao ovakav protokol kojim će biti omogućeni pojedinačni krediti u iznosu do 500.000,00 KM uz rok otplate do 36 mjeseci, te grace period do 12 mjeseci za što će fiksnu kamatu od 2 posto godišnje plaćati Vlada dok će se Razvojna banka odreći naknade za obradu kredita.

Nakon potpisanog protokola, premijer Herceg je istaknuo kako je nakon pripreme i izrade tzv. Korona zakona, koji je već u primjeni i na osnovu kojega su privrednici dobili finansijsku podršku, doneseno i niz drugih mjera kojima Vlada potpomaže privredni oporavak Kantona.

“Predvidjeli smo, i u Rebalansu budžeta osigurali, subvencije za oko 10.000 plata. Na tom tragu, putem tri Odluke Vlade oko 2000 pravnih i fizičkih lica ostvarilo je pravo na finansijsku podršku. Podsjetit ću na to kako smo donijeli i niz drugih mjera kao što su oslobađanje administrativnih i sudskih taksi, plaćanja koncesijskih naknada i slično.U našim nastojanjima da privrednicima pomognemo da prežive ovu krizu koju nitko nije mogao predvidjeti, danas sam u ime Vlade potpisao Protokol o saradnji sa Razvojnom bankom FBiH kojim su predviđeni izuzetno povoljni kreditni aranžmani“, rekao je Herceg.

Dio sredstava iz Protokola, kako je pojasnio biće namijenjen postojećim aranžmanima s Razvojnom bankom, a drugi kroz javni poziv koji će raspisati Vlada.