Novosti

Prihodi Željeznica FBiH pali za 10 miliona KM


Prihod Željeznica Federacije BiH za šest mjeseci 2020. opao je za 10 miliona maraka u odnosu na isti perid 2019. godine.

Smanjeni prihodi su zbog pandemije koronavirusa i Željeznice FBiH okrenule su se štednji i pored smanjenih prihoda uspjeli smo za proteklih osam mjeseci u ovoj godini isplatiti plaće radnicima. Izmiriti sve obaveze prema Poreznoj upravi, bankama za komercionalne kredite i izmirili smo obaveze prema sporazumu za Končar. Ovo su dugovi koji su nastali 2001. do 2014. godine”, rekao je Enis Džafić, generalni direktor Željeznica Federacije BiH.

U Željeznicama FBiH očekuju pomoć od Federalne vlade jer zbog gubitaka izazvanih koronakrizom nisu dobili ni jednu marku do sada.

Dok ne stigne finansijska pomoć iz Vlade FBiH, u toku je izrada Studije rekonstrukcije pruge od Sarajeva do Doboja, a to će finansirati Delegacija Evropske unije. Završetkom ovog projekta očekujemo da ćemo osigurati novac da počnemo sa remontom pruge na spomenutoj dionici. Pruga od Čapljine do Sarajeva već je remontovana”, pojašnjava Đžafić.

Elektro-motorni putnički voz trebao bi krenuti iz Sarajeva prema Maglaju ili Doboju u naredna dva mjeseca.

Biznis.ba