Tržišta i finansije

Pašić: Bankarski sektor BiH može očekivati pad prihoda u ovoj godini za 20 posto


Bankarski sektor Bosne i Hercegovine može očekivati da će imati značajan pad prihoda u ovoj godini, koji će možda dostići i 20 posto, kazala je Sanela Pašić, predsjednica Upravnog odbora Udruženja banaka BiH na svečanosti uručenja priznanja Zlatni bam 17. septembra 2020 godine u Sarajevu, izvještava Indikator.ba.

Slavimo rezultate iz 2019.godine. Radi se o godini koja je bila rekordno dobra, naša najbolja godina, sa najvišim ostvarenim profitom od 363 miliona KM, sa dosta visokim rastom aktive – gotovo 8 posto i rastom depozita 10 posto. Svaki pojedinačni i naš kolektivni uspjeh u 2019. je za svaku pohvalu. Međutim, godina 2020. je prekretnica za bankarski sektor iz razloga što smo pogođeni ekonomskom krizom koja je izazvana panedmijom. Dobra je vijest u ovoj situaciji što mi bankari nismo uzrokovali krizu, ali je loša vijest što ćemo je trpjeti, kao što smo trpjeli i u krizi 2007. godine, odnosno trpiti kao i svi ostali sektori“, kazala je Pašić.

Ona je naglasila da se u rezultatima banaka za šest mjeseci ove godine nisu vidjeli efekti ove krize.

Zašto? Zato što se ona efektuirala tek u drugom kvartalu. Izostanak velike količine novog biznisa je bio malo prikriven činjenicom da smo radili moratorije pa smo na određeni način zamrzli bilanse i nije bilo redovnih otplata, tako da se vidi neki pad od 2 ili 3 posto na strani aktive i pasive. Međutim, za očekivati da ćemo imati značajan pad prihoda, možda i 20 posto. Da li će pad profita biti toliki ili veći ovisi kako ćemo tretirati operativne troškove i troškove rizika”, dodala je Pašić.

Ona je kazala su banke generalno na početku novog poglavlja u kojem će ozbiljnije razmišljati kako pametnije i optimalnije trošiti kapital.