Tema u fokusu

Grad Živinice planira uspostavu novih poslovnih zona i izgradnju tehnološkog parka


Grad Živinice aktivno učestvuje u rješavanju problema obezbjeđenja dovoljnog i adekvatnog kadra za realni sektor, kaže gradonačelnik Samir Kamenjaković.

Živinička privreda, kako je to u razgovoru za Poslovne novine kazao Samir Kamenjaković, gradonačelnik Živinica, u posljednje tri godine u cjelosti pokazuje rast radnih mjesta, rast prihoda, rast neto dobiti i rast izvoza. Kako je kazao, 401 privredno društvo sa područja Grada Živinice, je u protekloj godini ostvarilo bruto prihod preko 736 miliona KM, od čega je skoro 117 miliona prihoda od izvoza, te neto dobiti koja iznosi preko 33 miliona KM, zapošljavajući preko 6.700 osoba.

Rast

“Dominantna su mala preduzeća, ona koja ostvaruju prihode do 500.000 KM godišnje i takvih je u protekloj godini bilo 262, odnosno 65,34 posto. Slijede kompanije srednje veličine čiji prihod iznosi od 500.000 do pet miliona KM i takvih je 107, odnosno 26,68 posto. Najmanje je velikih kompanija, onih koje ostvaruju prihode preko pet miliona i takvih je 32, odnosno 7,98 posto. Vidljivo je da je učešće živiničkih privrednih društava kako u ostvarenju rezultata poslovanja privrednih društava TK, tako i FBiH i BiH u prethodnoj godina ima tendenciju blagog rasta“, kazao je Kamenjaković.

Privredna društva Živinica, dodao je, u ostvarenim prihodima privrede BiH učestvuju sa 1,01 posto, što je za 0,04 posto više nego prethodne godine, a u dobiti sa 0,88 posto, što je za 0,12 posto više nego prethodne godine. U bh. izvozu živinička privreda učestvuje sa 1,08 posto, što je više za 0,07 posto u odnosu na 2018. godinu.


Također, učešće živiničkih privrednih društava u ostvarenim prihodima privrede FBiH pokazuje tendenciju rasta za 0,08 posto i u 2018. iznosi 1,47 posto, dok je učešće u dobiti veće za 0,10 posto i iznosi 1,34 posto, a u izvozu je došlo do rasta od 0,13 posto i sada iznosi 1,53 posto izvoza FBiH.

Rast u korist živiničke privrede zabilježen je i kad je u pitanju Tuzlanski kanton, gdje učešće u ostvarenim prihodima iznosi 9,54 posto, što je za 0,38 posto više nego prethodne godine, a u dobiti 7,62 posto, što je za 0,48 posto više nego prethodne godine, dok je učešće u izvozu 7,33 posto i veže je za 0,30 posto u odnosu na 2018.godinu.

“Najviše privrednika bavi se trgovinom, zatim prerađivačkom industrijom u kojoj su najzastupljenije drvna i metaloprerađivačka industrija. Mada na području Živinica i dalje prednjače domaći investitori, kao rezultat niza provedenih aktivnosti u prethodne tri godine, strani investitori iz Austrije, Njemačke, Poljske i Turske prepoznali su Živinice kao grad sa pogodnom poslovnom klimom za investitore, što je rezultiralo novim investicijama u iznosu od preko 50 miliona KM. Realizacijom tih investicija stvorili su se uslovi za otvaranje preko 700 novih radnih mjesta“, istakao je Kamenjaković.

Ono gdje još postoje potencijali za ulaganje su poljoprivredni i prehrambeni sektor, proizvodno-obrtnički, energetski i turistički sektor. S ciljem poboljšanja usluga za pooslovnu zajednicu i građane, Grad Živinice proveo je regulatornu reformu i time unaprijedio poslovni ambijent približavajući se modernim tokovima e-uprave. Posebne pogodnosti, koje Grad daje investitorima su skraćeni rokovi provedbe administrativnih postupaka, sniženi toškovi provedbe administrativnih postupaka, uspostavljen centar za biznis koji pruža podršku pri rješavanju administrativnih procedura. Investitore privlači i uspostava novih poslovnih zona, izuzetno povoljna cijena zemljišta, te infrastrukturna povezanost.

“Grad Živinice u protekle tri godine usmješno implementira projekte iz oblasti zapošljavanja i samozapošljavanja. S tim u vezi, Program razvoja poduzetništva i podrška osnivanja preduzeća (Start-up) na području Grada Živinice iznjedrio je 80 novih uspješnih poduzetnika u koje je Grad uz podršku UNDP (50.000 KM) i USAID (50.000 KM) projekata uložio preko 500.000 KM. Grad je uspostavio i poslovni inkubator u kojem je za mlade poduzetnike, prvenstveno iz IT sektora, pored novčane podrške obezbijeđeno korištenje poslovnog prostora, opreme, režijskih troškova bez naknada u trajanju 12 mjeseci. Ovu podršku ostvarilo je više od 20 poduzetnika“, dodao je gradonačelnik.

Podrška poljoprivredi

Kako bi privrednicima pomogli da ublaže posljedice izazvane pandemijom koronavirusa, u ovom gradu su oslobodili od obaveze plaćanja komunalne naknade i zakupa poslovnih prostora u vlasništvu Grada sve obveznike za period od četiri mjeseca. Također, obezbijedili su jednokratnu novčanu pomoć poslovnim subjektima sa sjedištem na području Živinica, kojima je zabranjen rad naredbama Federalnog kroznog štaba, ali i onima kojima nije bio zabranjen rad, ali su u martu imali pad prometa 20 posto i više.

Podržali su i poljoprivredni sektor, konkretno proizvodnju kukuruza kroz nabavku mineralnog đubriva i zaštitnih sredstava, a imali su i program podrške proljetnoj sjetvi. Novčanom podrškom su obuhvaćena 272 poljoprivrednika koja imaju registrovano poljoprivredno gazdinstvo i koji su dostavili račune za utrošak sjemenskog materijala, mineralnog đubriva i zaštitnih sredstava.

Pored navedenog, Grad Živinice i ove, kao i prethodne godine, podržava plasteničku proizvodnju povrća i uzgoj jagoda u saradnji sa međunarodnim organizacijama Muslim Aid i Caritas. Ovim programima samo u 2020. godini obuhvaćeno je 50 korisnika. Učešće grada u nabavci paketa podrđke iznosi 40 posto, odnosno 30.000 KM.

Zbog izuzetno velikog interesa, kako domaćih tako i stranih investitora, Grad Živinice je planirao u narednom periodu uspostavu nove poslovne zone i izgradnju tehnološkog parka, što se može očekivati već u naredne dvije godine. Želim istaći i da Grad Živinice aktivno učestvuje u rješavanju problema obezbjeđenja dovoljnog i adekvatnog kadra za realni sektor. S tim u vezi, održavaju se redovne konsultacije sa biroom za zapošljavanje u smislu prekvalifikacije radne snage u skladu sa potrebama privrede i sa MŠC-om u vezi upisa učenika u odgovarajuća strukovna zanimanja za koja je realni sektor iskazao interes, kao i obavljanja praktične nastave završnih razreda tehničkih i strukovnih škola u privrednim subjektima. Do sada je znatan dio od 100 učenika, koji su obavili praktičnu nastavu, ostao i nakon toga kao uposlenik u privrednim subjektima. Također, Grad podržava sve projekte volontiranja viših nivoa i svake godine provodi i vlastiti projekt kroz koji uz podršku lokalnog realnog sektora, ali i javnih ustanova, mladim osobama sa VSS se omogućava da odrade pripravnički rad i povećaju šanse za pronalazak posla i ostanak u BiH“, poručio je Kamenjaković.

Piše: Minela Pamuk

Poslovne novine