Novosti

Kreiran novi carinski portal


Uprava za indirektno oporezivanje od danas pruža mogućnost korištenja novog carinskog portala svim carinskim i poreskim obveznicima i građanima u Bosni Hercegovini.

Novi carinski portal će putem interneta biti dostupan za eksterne korisnike na adresi https://e-carina.uino.gov.ba:4444.

Eksterni korisnici kao što su fizička lica, te carinski i poreski obveznici će biti u mogućnosti da putem portala pristupaju onlajn Carinskoj tarifi BiH koja je preuzeta iz carinskog informacionog podsistema (ASYCUDA WORLD), sa informacijama o carinskim stopama iz carinske tarife.

Na ovakav način eksterni korisnici novog carinskog portala moći će za svaku odabranu tarifnu oznaku da koriste kalkulator dažbina koji je informativnog karaktera i daje približan obračun uvoznih dažbina za odabranu tarifnu oznaku, te prikazuje i dokumenta koja je potrebno priložiti prilikom carinjenja odabrane vrste robe robe. Pretraživanje onlajn carinske tarife moći će se vršiti prema tarifnim oznakama ali i na osnovu teksta odnosno opisa vrste robe iz carinske tarife.

Na carinskom portalu eksterni korisnici, koji imaju mogućnost da pristupaju carinskom informacionom podsistemu, u okviru modula „E-learning“ moći će da pregledaju tehnička uputstva o načinu korištenja carinskog informacionog podsistema, te da u okviru najnovijih vijesti saznaju najnovije informacije o podsistemu. Grupa za nacionalni Help Desk objavljivaće i podatke o implementaciji novih modula, te vijesti o planiranoj i neplaniranoj nedostupnosti carinskog informacionog podsistema.